Dumheter i debatten om sms-lån

Jag skrev i slutet av 2010 en artikel om att regeringen, tack vare kristdemokratiska påtryckningar, äntligen har genomfört lagändringar kring i konsumentkreditlagen kring sms-lån. Den 29:e december skrev vår(KD Kalmar läns) riksdagsman Anders Andersson en artikel om det hela. Bland kommentarerna till den finns det dem som handlar om att utlåningsverksamheten skulle självsanera sig självt om kronofogdemyndigheten inte hjälpte till med indrivningen. Samt de som går ut på att den som lånar för mycket får skylla sig själv.

Dessa dumheter kunde jag inte låta bli att kommentera. Det första då det är aningen naivt. Det andra då det är att simplifiera frågan.

Det finns flera aspekter att beakta
så låt oss titta närmare på det hela. Utlåningsverksamhet har till exempel funnits i alla tider liksom indrivningsverksamhet. Skulle kronofogden inte kunna kopplas in så är jag övertygad om att vissa tveksamma företag skulle nyttja sig av ”tveksamma” indrivningsfirmor.

Men det huvudsakliga problemet är
ju det att företagen som lånar ut pengar utan att göra kreditupplysningar innan, inte bryr sig om huruvida kunden kan betala tillbaka det dem är skyldiga eller om de blir skuldsatta resten av sitt liv. Genom att låna ut med ockerräntor (800 %) så skapar utlånaren en fast inkomst ifrån dem som väljer att låna pengar. Det är en god affär för utlånarna oavsett hur mycket de faktiskt får in, och oavsett om de får in pengarna i tid.

Visst är det syvene och sidst så att det är den som överkonsumerar som är ansvarig. Men rent ekonomiskt är skuldsättningen ett stort problem för samhället. Då den i längden hotar att skapa inte bara ett allt större proletariat utan också i förlängningen ett samhälle som i mångt och mycket liknar att feodalsamhälle. Vi har ett ansvar att leva inom våra egna gränser och har ett ansvar att det vi ärvt av våra fäder, och en dag skall lämnar över till våra barn och kommande generationer är bättre än det vi en gång fick. Idag har vi en situation då det enda som många lämnar efter sig till sina barn är skulder. Därför krävdes en politisk lösning.

Det är alltid lika glädjande när den kristdemokratiska gruppens påtryckningar i riksdagen ger utdelning: Kristdemokraterna gör skillnad!

Annonser

En reaktion på ”Dumheter i debatten om sms-lån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s