Tankar kring förfrysningsärendena i Kalmar och Västervik

Början av det nya året har verkligen väckt blandade känslor. Året började bra med att Juniorkronorna vann över kanadensarna på straffar. Det blev dock en bittersöt start på året då jag två dagar efteråt nåddes av det fruktansvärda budet att en kvinna hade dröjt sig kvar inne på slottets borggård, och under nyårshelgen förfrusit sig illa att hon inte gick att rädda när hon väl hittades.

Tidningsartiklarnas kommentarsfält fylldes snabbt av arga inlägg som letade efter en syndabock. Det är en naturlig reaktion för människan att göra så, men ibland kan det tyvärr vara så att en rad olyckliga omständigheter i kombination leder fram till en olycka. Det finns helt enkelt inte någon att hålla ansvarig. Som Kristdemokraternas representant i Destination Kalmars styrelse så blev vi snabbt informerade om det hela för att vi skulle veta att man tog det hela på fullt allvar. Exakt vad som måste göras för att förhindra att något liknande sker i framtiden är inte klart. Det har presenterats en rad åtgärder vilket är bra, men fler kommer nog komma.

Tyvärr var inte det här det enda fallet av förfrysning i Kalmar län. I Västervik rapporteras det om Ingemar Anderssons som efter ett sjukhusbesök förfryser på trappan till sitt eget hus(i Vimmerby), han kunde inte ta sig in och hittades inte fören efter närmare 14 timmar av sin bror. Efter en veckas mediarapportering i ämnet både lokalt och nationellt så reagerade Kristdemokraternas landstingsråd Gudrun Brunegård mot sjukhusets rutiner och ville att de skulle ses över. Detta fick i sin tur sjukhusledningen i Västervik att skriva en artikel där de anklagade Brunegård för att sprida inkorrekta uppgifter om det exakta händelseförloppet.

Vad de tyvärr tycks bortse från är att händelseförloppet inte är etablerat av Brunegård eller någon annan politiker, utan av media. Jag tror att man lätt glömmer bort att politiker ”inte vet mer än medborgarna”, det som är sekretessbelagt borde ju rimligtvis också vara sekretessbelagt även för våra politiker. Inte särskilt konstigt att som medborgarföreträdare utgå ifrån det som rapporteras i tidningarna.

Kan sjukhusledningen dessutom skriva en debattartikel för att påpeka felaktigheter så hade de väl helt sonika kunnat kommentera felaktigheterna till tidningarna direkt?

Hade Brunegård varit ute och letat syndabockar och ”krävt deras huvud på ett fat” så hade läkarnas reaktion att skriva en debattartikel möjligtvis kunnat vara förståeligt. Men nu uttryckte hon ju tvärtom att det absolut inte är vad hon är ute efter, utan endast att rutinerna bör ses över för att se till att liknande händelser inte upprepar sig. Med drygt hundratusen skadade patienter i Sverige till följd av felbehandling, sjukhusinfektioner, olycksfall eller andra missförhållanden i vården och cirka tretusen som avlider till följd av sina skador så kan man inte ta för lätt på patientsäkerhetsarbete.

Politikernas uppgift är ju att företräda oss medborgarna, då ska man nog bli ganska glad när politikerna använder sig av både hjärta och förnuft och inte nöjer sig med kommentarer om att alla rutiner har följts. Frågan man borde ställa sig är snarare, varför denna tysthet från Vänstermajoriteten?

Annonser

En reaktion på ”Tankar kring förfrysningsärendena i Kalmar och Västervik

  1. ja det är ju både bra och dåligt start på året då , bra junior trekronorna vann och tråkigt att en kvinna frös ihjäl på slottet då / micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s