Motstridigt om patientsäkerhet från de rödgröna

Skriver idag i Barometern om patientsäkerhet tillsammans med Jonas Lövgren (M), Roger Sandström (C) och Sebastian Hallén (FP). Artikeln finns tyvärr inte på nätet, så här kommer den.

Landstingsråden för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet redovisar i en debattartikel den 13/1 en satsning på patientsäkerhet i länets sjukvård. Men med tanke på den debatt som varit den senaste tiden så är vi lite frågande till hur konsekventa de är i sin ansats.

Hur går målsättningen om Sveriges säkraste sjukvård ihop med en ökad användning av exempelvis antroposofisk medicin, ett förslag som nyligen återlanserats från rödgrönt håll? De flesta medicinska forskare är skeptiska till denna typ av alternativmedicin. När patienter väntar med att söka medicinsk hjälp – i tron att en pågående alternativ medicinsk behandling hjälper – riskerar det leda till ett längre gånget sjukdomsförlopp innan evidensbaserad vård kan sättas in.

De rödgröna talar sig alltså varma för patientsäkerhet, men åtminstone en del av dem förespråkar behandlingsmetoder som tvärtom riskerar att minska patientsäkerheten. Vi förutsätter nu att den rödgröna majoriteten avstår från att driva fram vårdavtal med t ex den antroposofiska Vidarkliniken, så att trovärdigheten i länets patientsäkerhetsarbete inte undermineras.

Vid årsskiftet trädde en ny patientsäkerhetslag i kraft. Lagen klargör att vårdgivare ska bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Mycket av det som de rödgröna nu säger sig vilja åtgärda har de alltså i själva verket redan lagkrav på sig att utföra. Regeringen satsar även 500 miljoner kronor under 2011 och 675 miljoner kronor under de kommande åren på ökad patientsäkerhet. Alliansen menar allvar med patientsäkerhetsarbetet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s