Iran på fel väg trots ökad handel

Ofta sägs det att handel mellan länder främjar fred och en demokratisk utveckling. Jag skulle nog till och med gå så långt att jag hävdar att det är en vedertagen sanning. I många fall kan det kanske vara så, men det är farligt när man gör ekonomiska teorier till absoluta sanningar som aldrig ifrågasätts.

I slutet av förra året publicerades en vetenskaplig artikel av exiliraniern Arvin Khoshnood i den svenska tidskriften Geografiska Notiser, nr 4 (2010), som utges av Geografilärarnas Riksföreningen. Läs artikeln här. Artikel går tvärt emot denna teori som det länge har varit mer eller mindre konsensus kring. Artikeln berör relationen mellan internationell handel och demokratifrämjande i Iran sedan revolutionen 1979.

Enligt Khoshnood är det fel att påstå att handeln med Iran bidrar till främjande av demokrati. I artikeln påpekas det bland annat att demokratin i Iran, för perioden 1980-2006, har försämrats trots att landets globala handel har ökat. Utan hävdar tvärtom att denna gör regimen rikare och därmed ger dem en större möjlighet till att förtrycka det iranska folket, slå ner på uppror och bidra till den globala terrorismen som även Sverige har fallit offer för.

Oavsett om Khoshnood har 100 % rätt i sin analys eller ej så är det oerhört intressant läsning som påminner oss om att ständigt våga ifrågasätta makten och inte svälja allt vi hör med hull och hår, utan att först lyssna till bägge sidornas argument. Khoshnoods artikel var ett välkommen inslag i en allt för statisk handelspolitisk debatt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s