Picasso till Kalmar slott

Under förra fredagen (18) besökte jag, i egenskap av Kristdemokraternas representant i Destination Kalmars styrelse, Kalmar slott för lunch och presentation av kommande utställningar. Det var ett oerhört positiv Mimmi Mannheimer som för Destination Kalmars samarbetsparters och för oss i styrelsen som närvarade (C, FP och KD), informerade om att vi till sommaren skulle få en helt unik konstutställning bestående av privatägda tavlor av bland annat Picasso och Matisse och flera andra stora 1900-tals konstnärer.

Förhoppningen är att utställningen med tavlor av dessa stora världskända konstnärer ska kunna dra både konstälskande turister som inhemska Kalmarbor och Kalmariter till slottet. Utställningen, som kommer att finnas i Förbrända salen på Kalmar slott, kommer att visas från och med 4 juni till 30 september just av denna orsak.

Att det är Kalmar slott och inte Kalmar konstmuseum som har lyckats ro hem denna utställning av rang är givetvis anmärkningsvärt. Det är tråkigt för Kalmar att Konstmuseet inte förmår att plockar hem några utställningar som faktiskt drar folk. Dock är jag som varit kritisk till nybyggnationen av Konstmuseet på den plats och i den utformningen ända sedan början, inte överdrivet förvånad.

Vad som däremot förvånar mig mer och mer för varje gång är att Sverigedemokraterna här i Kalmar, genom riksdagsman Toralf Alfsson (SD) fortsätter att driva frågan om att Kalmar konstmuseum måste ta hit Lars Vilks ”konstutställning”. Enligt Alfsson skulle det sätta Kalmar på kartan till sommaren och ”säkert rädda konstföreningens ekonomi för den närmaste tiden”.

Frågan jag ställer mig är om Lars Vilks kulturradikala provokationer verkligen är det bästa vi svenskar kan frambringa i form av konst?

Annonser

6 reaktioner på ”Picasso till Kalmar slott

 1. Jag tycker inte det handlar om hårklyverier. Jag gillar bara inte när det går inflation i begreppen. En politiker som bloggar kan bidra till att bilda opinion kring en fråga, bara genom att ägna några sekunder åt att författa en rad med sin åsikt. För att driva en fråga krävs enligt min uppfatttning en del nerlagt arbete, inte bara att skriva vad man tycker på en blogg. Om enbart åsiktsyttrande vore att driva en fråga, vad ska man då kalla det när en politiker verkligen lägger ner tid, själ och hjärta och arbetar hårt politiskt för att få sin vilja igenom?

  Jag ser att bloggnamnet verkar övertrumfa min namnpresentation. Det var inte meningen att vara anonym.

  Mvh
  Patrik Ohlsson
  Kommunpolitiker (SD), Ängelholm

  • Hej Patrik, tack för din kommentar.

   För det första så skulle jag vilja tacka för att du skriver ut ditt namn. Det blir mycket trevligare så och det blir lättare att ta det du skriver på allvar.

   Åter till sakfrågan. Jag tror att det är tämligen uppenbart att vi inte är överens om vad det betyder när man skriver att en person driver en fråga. Jag anser att man kan driva en fråga på olika sätt och olika hårt. Du anser tydligen bara att man driver en fråga om man motionerar om den…eller om jag ska tolka dig rätt nu, att man arbetar hårt politiskt för att få igenom sin vilja(vad det nu innebär).

   Men eftersom du faktiskt förstår vad jag menar så känns den här diskussionen ganska onödig. Åter igen, det märks att du är politiker.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik
   Förtroendevald (KD) Kalmar

  • Hej ”Mittenradikalen”, tack för din kommentar.

   Tyvärr har du fel. Det är något som har lyfts flera gånger, senast i artikeln som jag länkade till.

   Jag citerar:
   ”Konstmuseum skulle återuppliva förslaget med utställningen av Lars Vilks. Då skulle Kalmar hamna på kartan till sommaren. Det skulle säkert rädda konstföreningens ekonomi för den närmaste tiden.”

   I rest my case.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik
   Kommunpolitiker (KD) Kalmar

   • Jag är också kommunpolitiker och kan precis som Thoralf och säkert även du själv ha åsikter i en väldig massa frågor. Man kan på olika sätt vädra sina åsikter, utan att för den skull driva dem. Har Thoralf agerat i Kalmar kommunfullmäktige för att muséet ska ställa ut Lars Vilks, så får jag förstås ge dig rätt i att han driver frågan.

   • Hej igen ”Mittenradikalen”, tack för din kommentar.

    Jo att du är kommunpolitiker det märks, ingen annan skulle väl ägna sig åt hårklyveri på ett sådant sätt.

    Skämt åsido, i ärlighetens namn kan jag inte riktigt förstå vad du vill ha sagt med det? Toralf Alfsson driver en fråga. Det kan göras på många sätt, genom politiskt opinionsbildning eller via motioner i kommunfullmäktige är två sätt.

    Jag har aldrig påstått att han vill styra ideella organisationer likt den som styr Kalmars konstmuseum utan endast påpekat det för mig obegripliga i att han anser att om att Kalmar konstmuseum skull ta hit Lars Vilks ”konstutställning” så skulle det ”säkert rädda konstföreningens ekonomi för den närmaste tiden”.

    Jag förstår inte detta vurm för kulturradikalen Vilks. Jag tror att vi svenskar har frambringat och åter kan frambringa så mycket bättre konst.

    Med vänliga hälsningar
    Christopher Dywik
    Kommunpolitiker (KD) Kalmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s