Sjukförsäkring och familjepolitik – heta debattämnen på KD stämma


Referat från Kristdemokraternas distriktsstämma i Ansgarsgården, Nybro den 26 mars 2011.

Efter fika och registrering inledde Kristdemokraterna i Nybros gruppledare Jonny Andersson årets distriktsstämma med att hälsa alla välkomna till Nybro med några ord om stadens historia, dess framtid och Kristdemokraternas ställning på orten. Även om Kristdemokraterna hade gått bakåt något vid förra årets val så var de hoppfulla, deras inflytande hade inte minskat något avsevärt och de hade lyckats placera några nya unga förmågor på olika uppdrag. Jonny lämnade sedan över till Stanley Gustafsson och Inga Levander som underhöll med vacker och uppskattad piano- och fiolmusik så alla kom i fin stämning för dagen.

Därefter hälsade Kalmars läns distriktsordförande, Anders Andersson alla välkomna, tackade för inledningen med tal och musik och höll ett kort öppningsanförande om Kristdemokraternas framtid. Om Kristdemokraternas ansvar att vara alliansens sociala röst som alltid skulle stå upp för trygghet, värdighet och valfrihet.

Politikerutfrågningen
Efter diverse formalia, valärenden till distriktsstyrelsen, ombud till Kristdemokraternas riksting i Umeå, avtackning och en god lunch och trevlig samvaro var det dags för dagens höjdpunkt: politikerutfrågningen som både bjöd på skratt och allvar. Istället för att bjuda in en talare så valde distriktet i år att ta en annan väg och lät partiets landstingspolitiske sekreterare Christopher Dywik och partiets ombudsman Madeleine Rosenqvist få fria händer att grilla fyra av länets ledande politiker. Under en dryg timme grillades Anders Andersson, Gudrun Brunegård, Åke Nilsson och Chatrine Pålsson Ahlgren med allt ifrån seriösa frågor om självfinansieringen av högkostnadsskyddet och varför sjukförsäkringen måste förändras till mer skämtsamma frågor om favoritmat samt hur och var de föredrar att bada.

Motionsbehandlingen
Utfrågningen följdes av dagens viktigaste punkt, den punkten som handlar om vilken politik partiet ska driva under det kommande året: Motionsbehandlingen. Inför årets stämma hade 15 motioner med varierande ämne inkommit. Allt ifrån frågan om information om den kristdemokratiska ideologin i skolan, till frågor om intern utbildning, kvalitetssäkring av sjuksköterskeutbildningens praktiska del, att låta tandvårdsstödet omfatta frisktandvården, ändringar i sjukförsäkringen så att sjuka får sjukersättning, kvotering av föräldraförsäkringen samt om övergödningen av östersjön.

Den motionen som utan tvekan engagerade flest
för dagen var den om kvoteringen av föräldraförsäkringen. Efter en lång och spänstig debatt med högt i tak och god ton avslogs slutligen motionens första att-sats, som handlade om kvotering av föräldraförsäkringen med en stor marginal. Kristdemokraterna står även framöver upp för en modern familjepolitik som inte försöker stöpa alla i samma form eller moralisera kring människors val.

Efter att förhandlingarna avslutats sammanfattade Klaus Leidecker stämman, tackade Nybroavdelningen och slog fast att det var den trevligaste stämman han varit på och att det under hela stämman varit en oerhört glad och trevlig stämning. Avslutningen krönte han med att läsa två korta och tänkvärda dikter. Bland annat en som heter Nattpatrullen, till vilken han kopplade stämmans rådande tema, nämligen att vi kristdemokrater ska vara Alliansens sociala röst.


Till distriktsstyrelse för åren 2011-2012 valdes följande:
Presidiet omvaldes i sin helhet. Till ordförande omvaldes: Anders Andersson, Järnforsen, 1: vice distriktsordförande Chatrine Pålsson Ahlgren, Mönsterås och 2: vice distriktsordförande Monica Bengtsson, Trekanten.

Till ordinarie ledamöter i distriktsstyrelsen valdes: Elisabeth Englund, Oskarshamn, Roger Ohlin, Gamleby, Mikael Almqvist, Löttorp, Marie Jansson, Bergkvara, Klaus Leidecker, Oskarshamn, Gudrun Brunegård, Vimmerby, Folke Fagerlund, Rockneby, Åke Nilsson, Silverdalen och Jimmy Loord, Nybro.

Till ersättare i distriktsstyrelsen valdes: Marita Björkvall, Högsby, Anders Johansson, Emmaboda, Bert Carlsson, Färjestaden, Kerstin Lahi, Västervik, Margreth Johansson, Kalmar, Ola Gustafsson, Vimmerby, Myrtel Tobiasson, Nybro, Carl-Henrik Gardeberg, Färjestaden och Fredrik Haraldsson, Timmernabben.

Referent: Christopher Dywik Kalmar 2011-03-27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s