Klarspråk om skolavslutningar i kyrkan – Traditioner skapar gemenskap

Samtidigt som rotlösheten växer i samhället med politisk extremism och rasism som följd, så vädrar också de krafter som vill splittra vårt lands samhällsgemenskap morgonluft.

Sommaren har kommit, liksom skolavslutningarna. En fin tradition tycker de flesta. Kyrkorna är pyntade med björk och blommor. Barnen har på sig sina sommarkläder och flickorna har blommor i håret. De sjunger Du gamla du fria, Den blomstertid nu kommer, Idas sommarvisa och andra välkända sånger. Ofta samma sånger som tidigare år och i vissa fall samma som deras föräldrar och deras far- och morföräldrar sjöng innan dem.

”Men för vissa kan man nästan tro att skolavslutningar i kyrkan är höjden av all ondska i paritet med kvinnomisshandel och slaveri.”

Deras argument varierar. Men allt för ofta utnyttjar de invandrarna (muslimerna i synnerhet) som slagträn i debatten, och ger därmed liv till vanföreställning om att invandringen är ett hot mot våra svenska traditioner. Trots att invandrare i stor utsträckning tycker att det är konstigt att vi gör avkall på våra traditioner. Oavsett vilka argument de må använda så får vi inte glömma att bort att deras mål är detsamma: Att sopa samhället rent ifrån allt vad gemensamma traditioner heter! Traditioner är ju ett farligt ”borgerligt påfund” som håller ihop oss inom landet. Och som därmed förhindrar dem från att nå sina tvivelaktiga mål.

Här och var höjer bekymrade föräldrar sina röster mot galenskaperna. Föräldrar som minns den vackra stämningen i kyrkan eller kanske med skräck de svettdoftande gympasalar som ofta är alternativet. Att barnen inte ska tvingas be eller att avlägga trosbekännelse på skolavslutningen är givetvis en självklarhet. Men att förbjuda prästen från att i sin egen kyrka säga ”gå i frid” inför sommarlovet och att censurera sångerna som barnen ska sjunga, det är verkligen att gå för långt. Det är en skrämmande utveckling när vi ser hur mångåriga traditioner uppges för att ”barnen ska skyddas ifrån ensidig påverkan”. Inte bara för att traditioner är viktiga utan också för att man i en handvändning bortser ifrån att Sverige har varit ett kristet land under de senaste 1000 åren, vilket givetvis har satt sin prägel på våra värderingar, vår kultur och våra traditioner.

Argumenten för att bevara de traditionella skolavslutningarna i kyrkorna är många, man kan hänvisa till kontinuiteten, integrationsaspekten, FN:s deklaration om barns rättigheter (till sitt kulturarv) men även vikten av att våra barn får lära sig att möta religiösa uttryckssätt. Men det mest angelägna argumentet är att det faktiskt finns något som är 100 gånger viktigare än vissa vuxnas politiska övertygelser: Att vi har ärvt våra svenska traditioner av tidigare generationer och att vi nu har ett ansvar att föra vidare dem till våra barn och kommande generationer, för att det är deras arv, deras födslorätt. Vem är vi att beröva dem det som rättmätigt är deras?

(Publicerad i Barometern 14/06-2011)

Annonser

2 reaktioner på ”Klarspråk om skolavslutningar i kyrkan – Traditioner skapar gemenskap

 1. Varför är det viktigt att bevara traditioner?
  Ingenting varar för evigt. Låt majoriteten avgöra var skolavslutningarna ska hållas (i sann demokratisk anda).

  • Jag skulle kunna ge dig ett långt svar. Men eftersom det är midsommar snart så har jag inte tid för det. Traditioner är viktiga att bevara eftersom dem är ett arv ifrån vara förfäder. Traditioner tjänstgör både till att skapa en kedja, ett band mellan olika generationer liksom mellan människor inom ett land oavsett börd.

   Jag håller helt med dig. Låt majoriteten bestämma. Majoriteten anser nämligen att dessa traditioner är värda att bevara och föra vidare…

   Glad midsommar
   /Christopher Dywik (KD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s