Dywik hissade Grön flagg i Tvärskog


Veckan innan midsommar samlades barn och personal från skolan, förskoleavdelningarna och familjedaghemmet för att närvara vid hissandet av Grön flagg vid Tvärskogsenheten.

Som enhetens lokala kontaktpolitiker i Grön flagg-projektet hade jag förmånen att få närvara och dessutom äran att symboliskt hissa den gröna flaggan. Det här var första gången som jag fått besöka enheten för att hissa Grön flagg, men förhoppningsvis inte den sista då det i projektet ingår flera delmål. Läs mer om Grön flagg här.

Jag inledde med att förklara för barnen vad en politiker gör och frågade barnen om de hade lärt sig för nått särskilt ifrån sitt arbete med Grön flagg. Efter att barnen hade berättat vad de hade gjort, vad de tyckte vara roligt respektive mindre roligt berömde jag barnen för deras arbete och förklarade kort varför det som de har lärt sig i Grön flagg om till exempelvis återvinning är så viktigt. Jag förklarade för barnen genom att göra en historisk parallell till medeltiden då man bara kastade ut soporna på gatorna. Som tur är har man blivit bättre och bättre på att veta hur man ska ta hand om sina sopor sedan dess. Nu är det deras föräldrar som tar hand om jorden, innan dess deras far och morföräldrar. Och en dag blir det deras tur att ta hand om jorden och det här landet och då är det viktigt att de vet hur man gör det.

Efter att flaggan hissats och alla barnen applåderade sitt arbete sjöng skolbarnen sommarsånger som de övat på inför skolavslutningen i Mortorps kyrka. Och efter sångerna och en tipsrunda som barnen själva hade utformat så bjöds det på korv och bröd med mos.

Övrig information

Tvärskogsenheten har jobbat med temat KRETSLOPPET. Både skola och förskola och blivit certifierade och där har de olika mål i 5 olika underteman. Alla ha deltagit i skräp-plocka-dagar, Håll Sverige Rent. Barnen har städat runt skolan och längs med gatorna i byn, därefter har barnen fått sorterat det skräp de hittat och slänga det på återvinningsstationen. De har planterat olika frö och kärnor och fått se ur det börjat gro. De har fått se hur en kompost fungera

Tvärskogsenheten har även jobbat med temat NÄRMILJÖN och väntar på sitt andra certifikat. Även här är det 5 olika undermål som barnen jobbar med. De har jobbat med att ”Upptäcka vår närmiljö”, hur barnen bor, vilka olika yrken man kan jobba med i Tvärskog. ”Upptäcka vilka djur som finns i vår närhet”, de har letat spår i skogen efter vilda djur och hittat olika små kryp på land och i ån.

Det tredje målet ”Årstiderna – göra barnen medvetna om de olika årstiderna”. Nästa mål ”Att barnen får lära sig nya ord och matematiska begrepp med hjälp av naturen. Tvärskogsbarnen har också lärt sig om ”Allemansrätten”. Jämsides har de också fortsatt med förra temat kretsloppet. Barnen har blivit duktiga och medvetna om att det är viktigt att de tänker på miljön även med små saker som att släcka lamporna när de lämnar ett rum, att alltid stänga av vattnet när man använt det samt att lägga papperspill till återvinningen så det kan bli nytt papper.

Tvärskogsenheten har även gjort en liten utställning till Tvärskogsdagen där alla har kunnat komma och titta på barnens arbete.

Annonser

3 reaktioner på ”Dywik hissade Grön flagg i Tvärskog

    • Absolut! och jag har faktiskt varit ute där och deltagit under flera av momenten också (skräpplockardagar, återvinning, kretsloppet) så det var jätteroligt att bli inbjuden!

      Med vänliga hälsningar
      Christopher Dywik(KD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s