Berga centrum i lågor

Inatt nåddes jag om nyheten om att det som vi alla fruktade har hänt, att hela Berga centrum står i lågor. Branden började i en container bakom apoteket. Branden bredde ut sig snabbt och spred sig sedan via det gemensamma taket.

Mycket tråkigt att inte mer har gjorts för att förhindra det som nu skett. När jag lyfte frågan till den politiska nivån på förra kommunfullmäktige var det just för att förhindra något sånt här skedde, utan att göra det till en politisk stridsfråga. Svaret Johan Persson (S) gav var kort och gott att det var en polisiär fråga och att problemen i området berodde på Berga centrums hyresvärd. Och ifrån moderat håll har bränderna mer eller mindre ursäktats med att ingen lyssnar på ungdomarna, trots att det är få länder där det är så lätt att kontakta oss politiker i.

Vissa har till och med hävdat att problemet löses med en grillplats och nånstans att lira fotboll, vilket nog ändå är det löjligaste jag hört. Precis som att de tänder på här och där för att grilla korv!

Mycket har sagt om vem som är ansvarig för bränderna, samhället, politikerna etc. Oavsett vem det skylls på så leder det endast fram till en mängd olika förenklade lösningar slängs fram och till baka och flyttar fokus ifrån att faktiskt hitta en riktig lösning. Visst, fler kunde ha gjort mer, föräldrarna kunde ta sig mer tid för sina barn, talat värderingar och satt tydliga gränser. Vuxna kunde ha nattvandrat, kommunen och polisen kunde ha diskuterat kameraövervakning och bättre upplysning av Berga. Och polisen kunde säkerligen ha gjort än mer.

Men ingen annan än de som tänder på är ansvariga, de är ansvariga för sina handlingar och det finns inga ursäkter för att anlägga bränder, riskera sina medmänniskors säkerhet och förstöra andra människors egendom.

3 reaktioner på ”Berga centrum i lågor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s