Tack för allt Sickan Carlsson

I onsdags möttes jag av beskedet att den svenska skådespelarinnan Sickan Carlsson hade somnat in vid en ålder av 96 år. Hennes bortgång rapporteras inte som dramatiskt, utan hon fick stilla somna in med familjen efter ett långt och rikt liv.

Även om många i min generation är betydligt mer bekanta med skådespelare och skådespelarinnor från Hollywood. Så får vi inte glömma bort att hon – tillsammans med personer som Nils Poppe (Soldat Bom), Edvard Persson och min personliga favorit John Elfström (Åsa-Nisse)- under lång tid var några av vårt lands absolut mest folkkära skådespelare, som inte bara har underhållit oss hemma i TV-sofforna utan också givet en positiv bild av vårt land internationellt.

För mig som under min uppväxt tillbringat mycket tid i mina morföräldrars hem i Nybro så har de ovan nämnda skådespelarna, givetvis tillsammans med Astrid Lindgrens barnfilmer och min uppväxt i den lilla byn Tvärskog, tagit en stor plats bland mina barndomsminnen. Dessa minnen är nog det närmsta som jag som anti-utopist kan komma en målbild för ett enklare, hyggligare, hederligare och mänskligare Sverige. Om än en väldigt romantiserad sådan.

Än idag kan jag varken titta på några av dessa filmer eller höra någon av de många sånger därifrån, förrän jag tycker mig förnimma den speciella doften av nybryggt kaffe ifrån mina morföräldrars kök, morfars rakvatten eller smaken av de speciella kakor som min mormor bjöd på. Vi människor präglas sannerligen av vår historia. Vi är också andliga varelser med inte enbart fysiska och materiella behov att mätta, utan också andliga och kulturella. Sickan Carlsson gjorde en stor insats för att mätta det svenska folket genom sitt skådespeleri.

Sickan Carlsson har inte lämnat oss – hon lever för evigt i det svenska folkets hjärta genom våra minnen av henne.

SVT rapporterar om Sickan Carlssons bortgång. Missa inte heller det här korta men härliga reportaget om Sickan Carlsson.

Annonser

En reaktion på ”Tack för allt Sickan Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s