Fortsatt censur vid biblioteken i Södermöre

Under onsdagen behandlade Södermöre kommundelsnämnd den reviderade medieplanen för folkbiblioteken i Kalmar kommun. Precis som tidigare år envisades en majoritet av nämnden bestående av socialdemokrater och miljöpartister att rösta igenom delen om godtycklig censur vid inköp, trots protester och ett annat förslag ifrån Allianspartierna och Vänsterpartiet.

Fri och obegränsad tillgång till kunskap, tankar, kultur och information är förutsättningarna för ett demokratiskt statsskick. Vårt lands bibliotek fyller här en viktig folkbildande roll genom att vara kunskapscentraler som genom ett pluralistiskt och brett utbud uppmuntrar till kunskapssökande.

Enligt Unescos folkbiblioteksmanifest som är en av de dokument som reglerar folkbibliotekens arbete så ska biblioteken tillhandahålla material och medier som gör det möjligt att ta del av aktuella och historiska samhällsföreteelser. Vidare står det:

”Bibliotekets samlingar och utbud av tjänster skall inte vara föremål för någon form av ideologisk, politisk eller religiös censur och inte heller för kommersiella påtryckningar”.

Med bakgrund av detta är det givetvis högst problematiskt att Kalmar kommuns medieplan även i år binder sig mot inköp av materiell vars innehåll idag anses politiskt inkorrekt, snarare än mot inköp av material vars innehåll bryter mot svensk lagstiftning. Om dessa textrader om censur vid inköp skulle omsättas till handling, så skulle den förutom sitt angrepp till det fria ordet och folkbibliotekens folkbildande roll, dessutom försvåra möjligheten till forskning och studier.

Frågan vi måste ställa oss är om vi vill ha bibliotek som präglas av censur och likriktning eller av mångfald, folkbildning och kunskapssökande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s