Nej till Kalmar i en Storskånsk region

För ganska exakt 24 timmar sedan tog kommunfullmäktige i Kalmar beslut kring regionfrågan. Det stod mycket snabbt klart att en stor majoritet av kommunfullmäktigeledamöterna i Kalmar kommun var fast bestämda på att Kalmar borde gå till Skåne med mössan i hand, för att tigga sig till möjligheten att ingå i en ny Storskånsk region.

Det som är mest upprörande med det hela är egentligen inte att majoriteten av Kalmars politiker tror att allt ifrån fler företagsetableringar till infrastruktursatsningar till och från Kalmar, likt ett trollslag kommer att bekostas genom en anslutning till Skåne. Trots att den kunskapen som vi i dagsläget har tvärtom tyder på att en medverkan i en storskånsk region huvudsakligen kommer att leda till att vi medborgare i Kalmar kommer att betala skatt för satsningar i sydvästra Skåne.

Inte heller är det mest upprörande att vi riskerar att få nedskärningar på vårt Länssjukhus på grund av konkurens med de stora sjukhusen i Skånes om resurser och satsningar. En resurs som fördelas av ett framtida regionfullmäktige med majoriteten skåningar. (Vad är det då som får oss att tro att vi i Kalmar län, som har ungefär lika stor befolkning som Malmö stad, skulle få satsningarna till oss?)

Men det är inget av det ovan nämnda som är det mest upprörande. Det mest upprörande är att majoriteten av Kalmars politiker vill låsa fast oss vid ett samarbete med ett Skåne som egentligen inte är ett dugg intresserade av att bilda en ny region med Kalmar län. Ett försiktigt nja till samarbete var Skånes svar, och då först efter utredning av vad de kan tjäna eller förlora på ett sådant samarbete. Kalmar kommun är som ett litet barn som istället för att fokusera på att växa, tjatar och tjatar för att få leka med stora Skåne som inte är intresserade av oss.

Min bestämda åsikt var att Kalmar kommun istället borde ha hållit alla dörrar öppna och inte låst fast kommunen i en eventuell regionbildning med Skåne 2019. När så mycket kan hända till dess, inte minst på Jönköpingshåll där de liksom Skåne har öppnat upp för en större regionbildning 2018-2019.

Jag anser att Kalmar kommun i första hand ska arbeta för bildandet av en region bestående av Småland (Kalmar, Öland, Jönköping, Kronoberg), Blekinge och Östergötland. Jag ser positivt på att Kalmar län fortsätter förhandlingarna med bland annat Region Skåne för att se vilka för- och nackdelar en sydsvensk region kan komma att innebära för vårt län. Samtidigt ska länet också inleda förhandlingar med Jönköping och andra angränsande län, för att på så sätt se vad ett alternativ till en sydsvensk region kan innebära för Kalmar län.

I regionförhandlingarna är det av största vikt att alla delar av en framtida region ges likvärdiga möjligheter till påverkan och inflytande. Att bildandet av en region innebär att man fördelar regionala funktioner i hela regionen. Jag ser det också som en självklarhet att Kalmar kommun i förhandlingarna bidra till att Kalmar län hålls samman.

Måndagen den 28:e november kommer i framtiden vara en svart dag för alla Smålandsvänner i Möre och Kalmar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s