God jul och gott nytt år!

Imorgon är julen här med den mysiga stämningen, den goda julmaten, de vackra sångerna, jultomten och så givetvis Kalle Anka. Det är svårt att förstå att året har gått så snabbt, det känns som att det var igår som jag plockade bort mitt julpynt.

Julen handlar för de flesta om gemenskap, det är en tid när man får umgås med sina nära och kära. Men den annalkande julen påminner oss också om att det finns människor runt om i värden som svälter och lever i fattigdom. Att som vissa gör, slutar fira jul och sluta köpa julklappar till varandra hjälper däremot ingen. Använd istället Din konsumentmakt så kan vi tillsammans styra utvecklingen i u-länderna och i Sverige åt rätt håll, samtidigt som vi fyller julbordet och tomtens säck. Köp produkter som är rättvisemärkta så går mer pengar till dem som gör det tyngsta jobbet. Eller stöd våra svenska djurhållningsregler och hårt ansatta tillverkningsindustri genom att köpa svensktillverkat och lokalproducerat.

Värna jultraditionerna
Mer politisk än så borde man inte vara vid julen. Men tyvärr har en liten högljudd grupp gjort sitt yttersta för att förstöra julstämningen genom att vilja förbjuda allt ifrån skolavslutningar i kyrkan, traditionella julsånger och luciatåg till ljusstakar och stjärnor i fönstren.

Det tycker jag är tråkigt. Det finns inget att vinna på att beröva barnen ett av deras viktigaste verktyg för att förstå den kultur de lever och verkar i. Tvärtom tror jag att det är farligt för samhället om de få gemensamma traditioner som vi har i Sverige försvinner. Traditioner likt skolavslutningen i kyrkan, midsommar, jul etc. bryter ner fördomar och murar mellan olika samhällsgrupper och utgör därför en av de viktigaste ingredienserna för att stärka samhällsgemenskapen i vårt mångetniska land.

Med de orden vill jag önska er alla en riktigt God jul och ett gott nytt år!

Annonser

En reaktion på ”God jul och gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s