Varför Kristdemokraterna och inte Moderaterna?

En sak som jag skulle vilja reda ut efter artiklarna i Östra Småland och Barometern är mitt tidigare politiska engagemang i Moderaterna. Men låt oss börja ifrån början.

Mitt politiska engagemang började på högstadiet som elevrepresentant i Ljungyholms lokala styrelse. Ideologiskt var jag då, som jag vid flera gånger skrivit, punkare och hemmahörande på vänsterkanten. Jag var dock aldrig medlem i något politiskt parti på vänsterkanten. Jag började omvärderade min politiska övertygelse allt medan jag fick en större förståelse för människans behov av inte bara materiella ting, utan också det imateriella: gemenskap, traditioner och gemensamma värderingar. Men också allt efter som min kunskap om det lidande och miljonstals döda människor som socialismen och kommunismens rotlöshet och likriktning innebar i praktiken växte. Efter att varit medlem i UNF, Ungdom mot Rasism och själv försökt startat en ungdomsförening på samhällsgemenskapens grund för att motarbeta mobbingen på skolan, så beslutade jag mig för att engagera mig partipolitiskt. En av mina bästa vänner på denna tiden var aktiv i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet. Men jag trodde på den tiden att man var tvungen att vara religiös för att vara med i KD, så jag valde den största och i mina ögon tydligaste motkraften mot den människofientliga socialismen och kommunismen: Moderata samlingspartiet.

Jag blev med tiden bland annat ordförande för Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Kalmar och valberedningsordförande för Moderaterna i Kalmar. Men, och nu kommer själva korrigeringen:

Jag lämnade inte Moderaterna på grund av att jag fick för lite utrymme. Inte heller på grund av att partiet på något sätt behandlade mig illa. Tvärtom var Moderaterna alltid oerhört trevliga och uppmuntrande, framförallt de äldre.

Jag lämnade Moderaterna, som så många andra som numera är Kristdemokrater, eftersom jag upplevde att Moderaterna och framförallt ungdomsförbundet började gå allt för långt vänsterut i grundläggande frågor. Jag kände att jag inte längre kunde företräda och försvara de ställningstaganden som gjordes kring drogpolitiken, familjepolitiken, äldrepolitiken, rättspolitiken, kulturpolitiken samt sist men inte minst: försvarspolitiken.

Och eftersom jag inte, som allt för många politiker av idag, var beredd att byta åsikt för mitt partis skull. Så valde istället att byta parti för mina åsikter skull. Ett beslut som jag aldrig har ångrat…

Annonser

3 reaktioner på ”Varför Kristdemokraterna och inte Moderaterna?

  • Hej Fredrik och tack för din fråga, jag ber om ursäkt att jag inte har svarat tidigare.

   Tyvärr kan jag inte ge dig någon speciell konkret exempel på hur Moderaterna i förhållande till Kristdemokraterna har gått vänsterut i drogpolitiken, eller snarare gick, det som jag skriver om är en analys som jag gjorde 2002. Men jag är säker på att du kan hitta svaret om du går igenom gamla partiprogram.

   Sen vill jag understryka, om det på något sätt var otydligt i mitt inlägg, att delen om en allt liberalare drogpolitik framförallt berörde ungdomsförbundet (MUF) där legalisering av marijuana var ett vanligt belut liksom principbeslut om att ”knark är gott och bra för tänderna”. Därtill kan vi ju ta det stora fokus som fanns just på festerna i MUF, ibland dracks det friskt även under pågåede mötesförhandlingar. Jag kan berätta flera hårresande historier ifrån den tiden men jag avstår. Poängen med det hela är att det fanns en oerhört drogliberal och festfokuserad kultur i Moderata ungdomsförbundet som jag inte kände mig bekväm med,trots att jag långt ifrån är eller var nykterist.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik
   Gruppledare (KD)

 1. Ping: Gammal viking blir ung kapten för KD i Kalmar |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s