Bergamisstänkt försökte anlägga brand igen

Man borde kunna tycka att de som är misstänkte för att ha anlagt branden vid Berga centrum borde ångra sig och lärt sig något av sitt ”misstag”. Enligt tidigare media mediarapportering har dem gjort så. Jag förhåller mig högst tveksam till att så är fallet, liksom att problemet är att de inte har någonstans att hänga. Nu har nämligen en av de åtalade blivit påträffad med att försöka anlägga ännu en brand! Den här gången är de nya fritidsgården Monte Cavallo som var målet.

Det är ganska uppenbart att de här problemen inte kan byggas bort. I vart fall inte genom att bygga nya lägenheter, nya köpcenter eller ens fritidsgårdar. Jag ställer mig samma fråga som jag vet att många andra också ställer sig, var är föräldrarna? Varför släpper de ut sina barn på kvällarna efter vad de har gjort? Och om föräldrarna inte kan hantera sina barn, vad får föräldrarna för någon hjälp?

Åter igen påminns vi om att det vore ganska smart att låta föräldrar ta ut föräldraledighet inte bara när barnan är små, utan också när de är tonåringar.

Oroligheterna och dödskjutningarna i Malmö visar oss med all tydlighet vad som händer när vi som samhälle inte reagerar direkt. Och vår stad fick under förra året sin beskärda del av bränder och förstörelse. Det är väldigt viktigt med nya byggnationer och satsningar i Kalmar. Vi i Kristdemokraterna är en av de partier som vill satsa mest på turism, evenemang och marknadsföring av kommunen.

Men, jag har skrivit och sagt det hundratals gånger tidigare och jag tänker säga det hundratals gånger till: Det absolut viktigast vi kan investera i och bygga är en trygg och säker grund för våra barn att stå på. Det främsta sättet att minska våld och kriminalitet, motverka rotlöshet och drogbruk är att ge hem och familjer ett kraftfullt stöd. Barn som får växa upp i en trygg familjemiljö har bättre förutsättningar att klara livets utmaningar.

Ja, vi måste satsa på turismen även i framtiden och vi bör jobba för utökade öppettider på våra fritidsgårdar. Men det kanske absolut viktigaste som vi inte får glömma är att satsa på att stödja föräldrar i sin föräldraroll genom bland annat satsningar på föräldragrupper och utbildningar i att sätta gränser och ta konflikter med sina barn. Så bygger vi en säker grund för framtida generationer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s