Öka tillgången av hjärtstartare

Motion ifrån Kristdemokraterna i Kalmar kommun 2012-03-21

Under 2012-2014 arrangerar Kalmar kommun så kallade utvecklingsdialoger runt om på våra mindre orter. En av de saker som efterfrågades vid den genomförda utvecklingsdialogen i Påryd, för att öka tryggheten på orten, var förekomsten av en hjärtstartare.

Varje år drabbas c:a 10 000 personer av hjärtstopp. Redan efter några minuter avlider patienten om ingenting görs i form av hjärt-lungräddning. Chansen att överleva minskar med 10 procent för varje minut som går. Alla elever som lämnar grundskolan ska ha fått utbildning i hjärt-lungräddning, så kunskapen hos befolkningen om detta ökar för varje år.

Trots detta så blir det många gånger tillgången till hjärtstartare som avgör om personen överlever hjärtstoppet eller inte. Rätt utförd hjärt-lungräddning innebär att blodet syresätts och att hjärnan hela tiden får syresatt blod vilket minskar risken för hjärnskador. Ibland får hjärt-lungräddning också effekten att hjärtat åter börjar slå. Om detta inte sker så kan hjärtstartaren ha en avgörande betydelse för en positiv utgång för den drabbade i väntan på ambulans.

Under senare år har antalet hjärtstartare ökat markant i Sverige. Moderna hjärtstartare är automatiska defibrillatorer och de kan till exempel finnas hos stora företag, taxibilar, idrottsanläggningar, köpcenter, kontorshus och lanthandlar.

Som ett led i ökad trygghet för de människor som bor och vistas i Kalmar kommun så anser vi att det skulle vara önskvärt om kommunen kartlade förekomsten av hjärtstartare runt om i kommunen, samt att det togs fram förslag på lämpliga platser för placeringen av hjärtstartare.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi att Kommunfullmäktige ger Kommunstyrelsen i uppdrag att:

  • kartlägga förekomsten av hjärtstartare i Kalmar kommun
  • föreslå lämpliga platser för placering av hjärstartare
  • medverka vid finansieringen vid inköp av hjärtstartare och utbildning

Kristdemokraterna i Kalmar genom
Christopher Dywik
Gruppledare (KD)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s