Förhastat beslut om sprutbyte för narkomaner

Under onsdagen tog kommunstyrelsen beslut om att säga ja till, det av landstinget initierade, sprutbytesprogrammet för narkomaner. Kristdemokraterna ville dock, som enda parti, att frågan skulle återremitteras tills de andra sprututbytesprogram som finns på prov runt om i landet har kunnat utvärderas.

Sprututbyte eller ej är en oerhört svår fråga. Den forskning som finns kring huruvida man genom programmen faktiskt lyckas ta narkomaner ur sitt missbruk, minska smittspridningen av HIV och Hepatit är tyvärr mycket tvetydig. När det nu finns flera svenska städer som har infört sprutbytesprogrammet på prov så vore det enda logiska att ta ett steg tillbaka för att analysera hur det faller ut innan vi initierar ett program vi också.

Att med dagens underlag ta detta beslut är i mina ögon förhastat och högst olyckligt, både av ekonomiska och medmänskliga skäl. Politik handlar om att fördela pengar och då måste de skattepengar som vi satsar också leda till att pengarna gör skillnad.

Rent medmänskligt är det mycket positivt att man vill komma åt och motverka spridandet av sjukdomar bland en grupp som allt för ofta faller utanför vårt trygghetsnät. Men om arbetet inte leder till att narkomanerna bryter med sitt missbruk, samtidigt som att man sänder ut en mycket olycklig signal om att det är ok att injicera narkotika så länge som man använder rena sprutor, så innebär det i praktiken att man cementerar människor i ett missbruk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s