Handla rätt(vist) och ta ditt sociala ansvar


Frihandel och marknadsekonomi är en del av de sakerna som krävs för att lyfta människor ur fattigdom. Vi har väldigt mycket att tacka marknadsekonomin för att Sverige befinner sig på den materiella nivå som vi har idag. Men att enbart förlita sig på marknaden kommer inte att lösa alla världens problem, åtminstone inte tillräckligt snabbt. Därför vill jag idag på World Fairtrade Day lyfta fram konceptet Rättvis handel som ett redskap, för att skynda på utvecklingen i u-länderna samtidigt som vi fyller matkassen.

Personer som liksom jag står politiskt till höger, men liberaler i synnerhet har traditionellt haft en negativ inställning till konceptet rättvis handel. Man säger att Rättvis handel skapar lönsamhet för produkter som produktionsmässigt inte borde vara ekonomiskt lönsamma. Det är egentligen mycket konstigt då rättvis handel i grunden handlar om att utöva sin konsumentmakt, helt i enlighet med marknadsekonomins grundtanke. För nog är det inte bara priset som spelar roll för företag när de konkurrerar och för oss när vi väljer vad vi köper? Väljer vi inte både kläder, skor, bilar etc. just efter märket eller ursprungslandet?

Att köpa Rättvisemärkt handlar för mig om att ta ett socialt ansvar. Om att de som producerar varorna i första steget och som gör det tyngsta jobbet, ska få mer pengar. Det lilla extra som vi betalar för en rättvisemärkt produkt gör att Pedro som plockar kaffebönorna inte bara får tillräckligt med pengar för att kunna föda sin familj för dagen, utan också kunna ha råd att skicka sina barn till skolan, istället för att skicka dem till fälten för att jobba. Genom att Pedros barn får gå i skolan leder det på sikt till en högre utbildningsnivå i landet. Detta ger landets invånare verktygen till att själva kunna bygga upp och utveckla sitt land, utan att behöva vara beroende av bistånd från Sverige och andra länder.

Att tro på den fria marknaden och personligt ansvar, samtidigt som man slår vakt om att vi alla har ett etiskt och moraliskt ansvar för våra medmänniskor, är en del av det politiska konceptet som i engelsktalande länder kallas compassionate conservatism. För mig är det kristdemokrati.

Christopher Dywik
Ordförande och Gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar

(Publicerad i Östran 12-05-2012)

Annonser

3 reaktioner på ”Handla rätt(vist) och ta ditt sociala ansvar

  1. Ping: Trevlig stämning vid dagens ”Kaffe och Kaka med KD” | Till försvar för familjen, traditionerna och människovärdet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s