Tankar om kommunfullmäktige och sprutbytesprogram i Kalmar

Hej hej kära läsare! Här kommer äntligen en redigörelse av vad jag på ett ungefär sa i debatten om sprutbytesprogram på kommunfullmäktige i måndags. Det finns dock givetvis ännu fler saker som jag sade i samband med debatten, som inte står med här, jag ämnar återkomma till vissa av dessa saker i en debattartikel framöver.

Enligt en av Socialdemokraternas ledamöter kom jag upp i så många som 7 inlägg i frågan, något som onekligen var betydligt fler än någon annan. I media har det dock varit tämligen tyst om detta. Istället citerades någon ledamot ifrån den splittrade moderatgruppen, någon miljöpartist och så givetvis den obligatoriska Sverigedemokraten som alltid tycks citeras vid varje fullmäktige.

Som en kort kommentar till den som vill ha det om själva beslutet så var det i mina ögon ett beklagligt och förhasta beslut med ett högst ofullständigt underlag och med risken att främst drabba dem man säger sig vilja hjälpa -narkomanerna.

För den som har missat vårt ställningstagande i frågan så yrkade jag å KD-gruppens vägnar återremiss på ärende. Låt mig förklara varför.

Sprutbyte som vi ska diskuterar nu är troligtvis den svåraste fråga som jag har stött på sen jag engagerade mig politiskt.

Många har åsikter i frågan – inte minst smittskyddsläkaren i Kalmar och de som på något sätt jobba med missbruksvård. Frågan är onekligen inte svart/vit, utan väldigt dubbelbottnad.

Å ena sidan handlar frågan om att komma i kontakt med missbrukare för att kunna förhindra smittan av HIV och hepatit. Rent medmänskligt är det oerhört positivt att jobba för att komma åt och motverka spridandet av sjukdomar bland en grupp som allt för ofta, pga sitt missbruk, faller utanför vårt trygghetsnät.

Socialdemokraterna hade en artikel häromdagen där man slog fast att minskningen av smittspridning och att kunna nå gruppen var ens fokus i frågan. Och det är givetvis bra att man vill jobba med detta, men jag kan inte låta bli att känna att man gör det lite väl lätt för sig.

För å andra sidan går det inte att komma ifrån att frågan också handlar om, och är tätt knuten till missbruksvård. Och här är de som arbetar med det, och de närståendeorganisationer som finns, nästan uteslutande negativa eftersom man upplever att ett sprutbytesprogram försvårar missbruksvården.

Den forskning som finns kring huruvida man genom programmen faktiskt lyckas ta narkomaner ur sitt missbruk, liksom att förhindra och minska spridningen av HIV och Hepatit, är tyvärr mycket tvetydig.

Bara en sådan sak som att Skåne, där man har haft ett sprutbytesprogram i närmare 25 år, är den regionen i Sverige som har överlägset flest narkotikarelaterade dödsfall, borde understryka hur invecklad frågan är.

När det nu finns flera svenska städer som har infört sprutbytesprogrammet på prov så vore det enda logiska i mina ögon att ta ett steg tillbaka, återremittera ärendet, för att analysera hur det faller ut innan vi initierar ett program vi också. Att med dagens underlag ta detta beslut är i mina ögon förhastat och högst olyckligt, både av ekonomiska och medmänskliga skäl. Politik handlar om att fördela pengar och då måste de skattepengar som vi satsar också leda till att pengarna gör skillnad.

Om arbetet inte leder till att narkomanerna bryter med sitt missbruk, samtidigt som att man sänder ut en mycket olycklig signal om att det är ok att injicera narkotika så länge som man använder rena sprutor, så innebär det i praktiken att man cementerar människor i ett missbruk.

Annonser

2 reaktioner på ”Tankar om kommunfullmäktige och sprutbytesprogram i Kalmar

  • Tack för din kommentar Krister.

   Jag är fullt medveten om att det finns forskning som i vissa fall är mycket tydligt positiv till införandet av sprutbytesprogram.

   Men dessa är precis som den forkningen som du hänvisar till, utförda i andra länder där alla ifrån kulturen, synen på droger, sjukvårdssystemet och missbruksvårdens uppbyggnad skiljer sig markant ifrån den vi har i Sverige. Den är därför inte relevant som beslutsunderlag i Sverige.

   Med vänliga hälsningar
   Christopher Dywik
   Gruppledare(KD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s