Kalmar kommuns tobakspolicy

Reservation vid kommunfullmäktige 2012-06-18

Foto: Swedishmatch.com

Kristdemokraterna är ett borgerligt, frihetligt och värdebaserat parti som förenar personlig frihet med socialt ansvarstagande. För oss Kristdemokrater är det därför viktigt att de planer och direktiv som kommunen antar inte bottnar i godtyckligt tyckande, utan i faktisk evidens.

Det främsta syftet med kommunens tobakspolicy är att minska hälsoeffekterna av tobaksanvändandet. Det är därför tråkigt att den i så stor utsträckning ändå får präglas av just personligt tyckande.

Vi måste komma ihåg det att vi i Sverige har ungefär lika mycket tobaks-användande som i resten av Europa. Men samtidigt har vi i Sverige, löst räknat, ungefär hälften så många cancerfall. Och det beror till stor del på att vi har snuset. Snus är inte bra, det är skadligt och beroendeframkallande men det drabbar endast den som använder det och det finns inte några belägg för att snusning leder till cancer. Rökning däremot leder till cancer och drabbar inte bara den som själv röker, utan också, via passiv rökning dem i ens omgivning. Tobaksrök sätter sig också i kläderna och är mycket jobbigt för astmatiker. Snusning däremot går lätta att dölja.

Vi vet att en stor del av dem som slutar röka istället övergår till snusning. Det är inte optimalt men betydligt bättre än att de fortsätter att röka. Därför är vi rädda att den hårda attityden som man har gentemot snusning i det reviderade förslaget till ny tobakspolicy, kommer att leda till en mottsatt effekt till det vi vill uppnå – nämligen att fler människor slutar röka och att färre människor drabbas av sjukdom till följd av tobaksanvändande. Det är bara att beklaga.

Kristdemokraterna i Kalmar genom
/Christopher Dywik, Gruppledare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s