Sjukvårdssatningen på andlig vård

Härom dagen presenterade Stefan Attefall att man hade lyckats driva igenom att en fördubbling av bidraget till din andliga vården inom sjukhusvården. Satsningen fick fick snabbt kritik bland vissa delar av partiet som tyckte att satsningar som dessa bekräftar fördomar om att KD skulle vara ett religiöst parti och att vi ska hålla oss till vårt fokusområde: Barn och ungdomars uppväxtvilkor.

Jag håller med så långt som att det är dumheter att Kristdemokraterna skulle vara ett religiöst parti. Partiet har tvärtom sedan dess start alltid varit väldigt tydligt med att vi inte är ett konfessionellt parti men att vi däremot står upp för den kultur, traditioner och de värderingar som vi har haft i detta landet de senaste 1000 åren, därav namnet Kristdemokraterna. Jag håller också med om att det kanske inte är den viktigaste prioriteringen. Jag hade hellre sett en större satsning på tex. föräldrastöd.

Men satsningen är inte fel i sig. Människan är och förblir en andlig varelse med också andra behov än materiella och kroppsliga för att må bra, bland annat kultur och traditioner. Men också stöd i sin sorg när någon närstående är sjuk, döende eller precis har avlidit.

Här görs det ett fantastiskt arbete av sjukhuspastorer, präster, diakoner, ordenssystrar och imamer i deras själavårdande arbete (det är ju faktiskt inte stöd till kyrkan i sig som det handlar om). Ett andligt arbete som varken kan eller bör göras av ordinarie sjukvårdspersonal.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s