KD – Ett högerparti?

Under de senaste månaderna har Kristdemokraternas framtid och dess placering på höger- vänsterskalan debatterats friskt i bland annat den kristna tidningen Dagen.

När jag för några veckor sedan befann mig i Stockholm på en kommun-och landstingspolitisk dag så satte Hägglund ned foten i frågan och konstaterade att vi borde lägga vår kraft och tid på viktigare saker än att bråka om epitet(hear hear!). I dagens Dagen försöker han göra detsamma men haltar till rejält och bjuder på ett svar som gör mig minst sagt konfunderad.

Från dem som hävdar att KD inte är och inte ska bli ett högerparti har det framförallt getts uttryck för att höger- vänsterskalan är förlegad, i detta håller jag helt med. Men den är samtidigt användbar när man förklarar sin politik för någon som inte är statsvetare eller politiskt engagerad, det är trots allt enligt denna förklaringsmodell som många har introducerats till politiken genom skolan och genom denna som all mediarapportering sker.

Familjen är samhällets viktigaste grundsten

Familjen är samhällets viktigaste grundsten

För det går inte att komma bort ifrån att den samhällsgemenskapsinriktade, familjevänliga, frihetliga och socialt ansvarstagande kristdemokratin – i förhållande till de materialistiska, värdenihilistiska och individualistiska ideologierna socialismen och liberalismen – inte bara är höger, utan också den tydligaste högerkraften i svensk politik.

Men vårt fokus borde inte vara att tjafsa om huruvida partiet är mitten eller höger utan att utveckla politiken och sälja in den till medborgarna. Låt oss säga som vi gör i andra europeiska länder: Kristdemokraterna är ett mitten-högerparti.

Låt oss lämna denna kvasi-diskussion därhän och låt oss gemensamt lägga vår kraft på det mycket viktigare. Att förklara för väljarna att vi tillhör en världsomspännande rörelse vars namn, kristdemokratin, har sin grund i att vi vill värna och föra vidare den värdegrund, den kultur och de traditioner som har präglat vårt land i över 1000 års tid. Att vi är ett borgerligt parti som förenar frihet med socialt ansvarstagande. Och att vår politik utgår från idén om samhällsgemenskap baserad på familjens frihet, det personliga ansvaret, den kristna etiken och ett starkt civilsamhälle.

Och sist men inte minst att utifrån detta sen fokusera på att lyfta de sakfrågor där vi har ett unikt perspektiv, en unik ståndpunkt, inte de frågor där alla partier tycker likadant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s