Barnens väl, pedofiler och höjdhopp

I måndags hade jag förmånen att för tredje året i rad närvaras på Pontuz Löfgren insamlingsgala i Kalmarsalen med fd höjdhopparen Patrik Sjöberg. Precis som tidigare år var barnen i fokus. Den här gången lyckades vi samla in inte mindre än 40 000 till ett barnhem för flickor. Det kallar jag en symbios av underhållning, näringsliv och medborgare när den är som bäst!

I och med att Patrik var kvällens gäst så var det förutan höjdhopp, ett stort fokus på barn och ungdomars uppväxtvillkor. Patriks egna upplevelser med sexuella övergrepp under sin barndom talades det givetvis också om. Patrik berättade om hur han valt att skriva en bok om detta för att starta diskussionen kring en ganska tabubelagd fråga, nämligen de pedofiler som finns runt om i vårt samhälle och hur vi som samhälle hanterar detta. Eller snarare hur vi inte hanterar det.

Ifrån Patriks synvinkel skulle barnens väl alltid stå i centrum, inte de vuxnas. Om någon vuxen beteende sig konstigt ska man alltid konfrontera dem. Hellre konfontrera en för mycket än en för lite, var hans utgångspunkt. Jag kan inte mer än att hålla med. För drygt 1,5 år sedan skrev jag en artikel om hur vår tids stora modeuttryck, den personliga integriteten, används för att skydda pedofiler ifrån verkningsfulla åtgärder. Det finns de som kritiserar Patrik för att tjäna pengar på något så hemskt som sexuella övergrepp. Jag är dock ingen av de kritikerna, jag tycker att det är oerhört starkt av honom att träda fram och berättar om de övergrepp som han har råkat ut för, och därmed visar andra offer att det inte är de som har gjort något fel, en känsla som offer för övergrepp ofta bär på. Och inte blir det bättre av knasiga vänsterkriminologer och tyckare som förklarar att mest synd är det alltid om brottslingarna?!.

Här har vi en tydlig skillnad mellan min ideologi och den i Sverige förhärskande, liberalismen och socialismen. Människor är alltid ansvariga för sina egna handlingar, alla är kapabla till ont och gott. Men vissa människor kan inte, pga sin sjukdom kontrollera detta. En pedofil är en person med en livslång psykisk sjukdom ifrån vilken det egentligen är tveksamt om det ens finns något botemedel. Med det i åtanke är det tämligen självklart för mig vi alltid måste sätta barnens väl i första rummet, före pedofilers rätt till integritet. Att vi behöver skärpa straffen för denna sorts vålds- och sexualbrott ytterligare. Brottsoffer måste få upprättelse och de som begår brott måste bli straffade.

Terapi är en självklar del i deras behandling/ straff. Men när de avtjänat sin tid på psykiatrisk anstalt, och de avtjänat sin tid i fängelse så måste den fortsatta terapin också kompletteras med fotboja och kemisk kastrering för att förebygga återfall och skydda våra barn mot upprepade övergrepp.

Barnens väl går alltid före den personliga integriteten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s