Glöm inte Karl XII och hans bedrifter

Segern vid Narva, målning av Gustaf Cederström från 1910.

Idag är det den 30 november, Karl XII dödsdag. En dag som för de flesta för tankarna till krigshets, skinnskallar, nationalsocialister och marxistiska socialister som drabbar samman med flaskor och järnrör.

Det är en både orättvist och högst beklagligt bild. Karl XII förtjänar att åter igen åminnas med respekt för att han under hela sin tid som Sveriges Konung bedrev försvarskrig mot rysk, dansk och tysk-polsk agression.

Vad hade Sverige varit idag utan de reformationer och moderniseringar av samhället som han genomförde?

Vad hade dagens Sverige varit om han hade struntat i att skydda, våra gränser, vårt självbestämmande, vårt statsskick och våra hem när Ryssland tillsammans med Danmark och Sachen-Polen attackerade Sverige? Kanske hade Sverige blivit en del av Ryssland och sedermera Sovjetunionen? Kanske hade vi idag varit ett land med enorma skillnader mellan fattiga och rika, ett land utan västerländsk demokrati och likhet inför lagen, där meningsmotståndare och journalister tystas ner eller mördas?

Det är frågor inför vilka vi enbart kan spekulera. Men inför den blotta vetskapen om detta är jag ödmjuk inför våra förfäders bedrifter och glädjs över att vara svensk. Glädjs över att vara välsignad att tillhöra den lilla klick människor som tack våra förfäders uppoffringar kan skatta oss lyckliga. Lyckliga över att inte behöva oroa oss för att bli bortförda mitt i natten för att vi har yttrat oss negativt om regeringen, för att våra fruar ska bli våldtagna medan vi är på jobbet eller för att våra söner ska tvingas bli barnsoldater.

Karl XII vi minns dig än!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s