Viktigt att känna sin historia

I dagens Östran är jag intervjuad kring kontrafaktiska hypoteser, Karl XII och de högst bristfälliga historiekunskaperna i Sverige i allmänhet och varför det är viktigt att känna sin historia. Dessvärre tycks Östran ha utelämnat den delen där jag uttrycker att det är viktigt att känna sin historia och vara säker i den för att lättare kunna möta människor med andra kulturer.

Vad gäller Dr Fabian Perssons kommentar på min artikel om så vet jag inte riktigt hur jag ska reagera. Han skriver att bilden av Karl XII bland folk är att ”han försvarade Sverige”, det får vi verkligen hoppas att den är bland historiestuderande. Men det som jag beklagar mig över är ju historielösheten och bristen av kunskap om vår historia i stort.

Vad gäller det som Fabian uttrycker kring att Karl XII borde ha slutit fred tidigare, är ju precis som jag uttrycker det i min artikel en kontrafaktisk hypotes, en ren spekulation. Givetvis kan vi nu med facit i hand konstatera att Lewenhaupt och trossen inte ryckte fram tillräckligt snabbt(en fungerande tross är ju som alla vet A och O i alla fälttåg och insatser), något som Karl XII omöjligt kunnat veta. Inte heller kan vi som lever idag kan veta vad som hade hänt om Karl XII agerat annorlunda. Vi kan omöjligt veta om det hade varit möjligt att sluta en hållbar fred tex 1705 utan att byta ut den Polske kungen August. Och varför skulle Karl XII lita på sin kusin August efter hur denne agerat tidigare?

Ja inget av det vet vi ju, men det är just därför som kontrafaktiska hypoteser så intressanta.

Vad vi däremot vet är att vi i Sverige är välsignade att tillhöra den lilla klick människor som tack våra förfäders uppoffringar kan skatta oss lyckliga över att inte behöva oroa oss för att bli bortförda mitt i natten för att vi har yttrat oss negativt om regeringen, för att våra fruar ska bli våldtagna medan vi är på jobbet eller för att våra söner ska tvingas bli barnsoldater. För det kan jag inte vara annat än tacksam.

Obs! Det här är min kommentar efter Dr Fabian Perssons kommentaren på ostran.se, inte hans mer utförliga i pappersupplagan. Efter att ha läst pappersupplagan kan jag kommentera att Persson och jag i stort tycks vara överens, med undantag för huruvida det faktiskt var klokt att avsätta August och försöka slå tillbaka Ryssarna eller ej. Om detta kan vi båda dock endast spekulera.

Annonser

En reaktion på ”Viktigt att känna sin historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s