Svar till Östrans ledarsida kring svensk historiakunskap

Viktigt att känna sin historia

Att vilja höja kunskapen om Sveriges historia och uttrycka tacksamhet gentemot de som har kämpat, byggt upp och slutligen också dött för att försvara Sverige är tydligen något negativt. I alla fall om man får tro Östrans ledarsida som skriver att om jag fortsätter med ”sådant” så riskerar vi kristdemokrater i nästa kommunval att möta ”vårt Poltava”. Det säger tyvärr mest om ledarsidans ideologiska hemvist och dess syn på kunskap.

Jag tillåter mig att tvivla på att de som röstar på Kristdemokraterna skulle se det som något negativt att jag förhåller mig ödmjuk och tacksam gentemot tidigare generationer och deras uppoffringar för att göra Sverige till vad det är idag. Jag tvivlar också på att de skulle uppröras över att jag hävdar att vi står tryggare i mötet med andra kulturer om vi känner vår egen historia och kultur. Jag tror nog till och med att de, likt mig, känner att vi är välsignade att få bo i ett land där vi inte behöver oroa oss för att bli bortförda mitt i natten för att vi har yttrat oss negativt om regeringen, för att våra fruar ska bli våldtagna av regeringstrupper eller för att våra söner ska tvingas bli barnsoldater.

Vad gäller de partier som spottar på vår historia och sprider vanföreställningar, som inte visar någon respekt för tidigare generationer, som omyndigförklarar våra äldre och för dem som skär ner i äldreomsorgen – samtidigt som de chockhöjer sina egna arvoden – är jag inte lika säker.

Christopher Dywik
Gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar

Östrans Peter Akinder kommenterar mitt svar:
– Vi väntar nu ivrigt på nästa politiska utflykt i historien för Dywiks del. Med samma anda som i ovanstående alster, kanske det rent av blir en hyllning till Barna Hedenhös för deras insats i grundandet av vår kungliga huvudstad Stockholm?

Min avslutande kommentar:
Tydligare än så här kan det nog inte bli att Östrans ledarsida saknar noll koll på svensk historia när man jämför vedertagen historisk forskning med fiktiva barnböcker.. Jag borde kanske egentligen inte bli förvånad över att en vänstertidning ägnar sig åt att förlöjliga och svartmåla den svenska historien och dem som vågar sig på att inte enbart lyfta det i vår historia som är negativt. Men jag trodde faktiskt att Akinder var större än så. Det är bara att beklaga att argumentationen är så svag att man måste hänge sig åt dylika barnsligheter. I rest my case.

(Mitt svar och Östrans svar på detta var publicerat 2012-12-11, gå gärna in och kommentera.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s