Positiv satsning på ridsporten i Kalmar

I slutet av förra året beslutade kommunfullmäktige att tillskjuta en extra miljon till kommunens ridklubbar samt att sluta ett samarbetsavtal med ryttarinnan Sara Algotsson.

Det är positivt att vi nu satsar på ridsporten som under lång tid behandlats lite styvmoderligt. Vår förhoppning är att samarbetsavtalet med ”Silver-Sara” kommer att få fler att intressera sig för hästsport och att det i förlängning leder till att fler ungdomar engagerar sig.

Däremot är vi – liksom kommunens revisorer – inte positiva till på vilket sätt ärendet i sig har behandlats. Under onsdagen riktade revisorerna kritik mot Johan Persson (S) för att han, utan ett föregående beslut, lovade att Kalmar kommun skulle ge ett ekonomiskt stöd till Algotsson.

Majoriteten med Johan Persson (S) i spetsen försöker nu ge sken av att de inte förstår varför det finns kritik mot detta då inget beslut hade tagits och frågan ”enbart hade lyfts”. Men faktum är att Johan inte bara lyfte frågan och deklarerade att han ansåg att kommunen borde stödja Algotsson. Han LOVADE Algotsson ett stöd ifrån Kalmar kommun och gjorde då kommunen skyldig att utbetala den nämnda summan. Då en gåva utfästes avsiktligt och är tänkt att komma till allmänhetens kännedom är man också enligt gåvolagen bunden av utfästelsen. Kommunallagen tillåter dessutom inte stöd till en enskild person.

Det kan tyckas vara en futtig sak att bråka om, men det duger inte att nonchalant vifta bort kritik ifrån revisorerna med att man inte delar revisorernas åsikt. Revisorerna är kommunens väktare mot slöseri, slarv, korruption, maktmissbruk och svågerpolitik. Kritik ifrån dem måste alltid tas med största allvar och om möjligt räta till det som revisorerna anmärkt på. En viss försiktighet bör råda när man handskas med skattebetalarnas pengar även om man för tillfället råkar vara i majoritet.

Vi är dock mycket glada över att vi gemensamt, genom att ta ett korrekt beslut och omordna det utlovade stödet till ett sponsringsavtal genom Destination Kalmar, kunde rädda kommunen ifrån vad som hade kunnat bli en mycket pinsam historia. Vi är alla ofullkomliga och kan fela. Men vi hoppas att kommunalrådet Johan Persson i framtiden kommer att vara försiktigare med att utlova pengar till höger och vänster utan att ett faktiskt beslut har tagits enligt korrekt demokratisk ordning.

Christopher Dywik
Ordförande & Gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar

Ann-Marie Jeansson
Vice Ordförande för Kristdemokraterna i Kalmar

(Publicerad i Barometern 16-01-2013)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s