Trygghet också när snön ligger djup

Snön ligger djup. Det är vackert och stämningsfullt och barnen gillar det. Men snö leder också till halka och fler olyckor. Då är det viktigt att kunna känna trygghet i att hjälp kommer snabbt om olyckan skulle vara framme.
Det gäller dem som bor i stadskärnan likväl de som bor på landsbygden. Men ibland är det lätt att man glömmer bort det, att saker bara fortsätter i samma spår av ren vana.

I Kalmar län har vi en modern ambulanssjukvård som bedriver avancerad sjukvård. Men samtidigt har vi en ambulansorganisation som i mycket inte hängt med.

Det är i våra ögon ohållbart att vissa ambulansstationer, samtliga belägna i länets ytterkanter med stora avstånd till sjukhuset, har beredskap att rycka ut först 5 minuter efter att de fått ett larm medan andra ska rycka ut efter 90 sekunder. Det är helt enkelt inte hållbart att invånarna i Torås-trakten, som betalar lika mycket i landstingsskatt som alla andra, får hålla tillgodo med att vänta längre på ambulansen på grund av en omodern och ojämnlik organisation. Prioriteringen borde egentligen vara det motsatta. Ju längre man har till akuten, desto viktigare är det att ambulansen kommer snabbt. Sekunder kan göra skillnad!

Vi beklagar verkligen att den röd/gröna landstingsmajoriteten inte tycker att det är viktigt att alla invånare, oavsett var de bor, har rätt till samma trygghet.

Vi är övertygade om att detta inte innebär att ambulanspersonalen sitter och rullar tummarna i 5 minuter innan de rycker ut. Men nog ska likvärdighet råda? Och nog vore det klokt om personalen som jobbar på stationer med färre utryckningar ibland kunde byta några skift och rotera med dem som jobbar på stationerna med fler utryckningar, för att upprätthålla en hög kompetens. Det går tyvärr inte med nuvarande system.

För oss är det en självklarhet att de som bor på landsbygden förtjänar samma trygghet som alla andra. Vårt nyårslöfte är att fortsätta kämpa för att ambulansstationen i Torsås ska göras om till en 90:sekunders-station.

Mats Olsson
Ordförande för Kristdemokraterna i Torsås

Christopher Dywik
Politisk sekreterare för (KD) i landstinget i Kalmar län

(Publicerad i Östra Småland 16-01-2013)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s