KD: Dags att ta hand om svinen

Motion ifrån Kristdemokraterna i Kalmar kommun 2013-02-21

Vi var många som blev chockade när vi under förra veckan nåddes av nyheten att en kvinna blev attackerad av två stora vildsvin, när hon var ute och tömkörde med en häst på Sjöslätten nära Boholmsvägen.

Vildsvinet som inte har varit ett naturligt inslag i den svenska faunan på flera hundra år är utan tvivel åter tillbaka i de svenska skogarna. Vildsvinet utrotades och uppgick i tamsvinsstammen i slutet på 1600-talet. Senare återinfördes vildsvin i hägn som en exotisk raritet. I mitten på 1970-talet etablerade sig grupper av förrymda vildsvin. Stammen har därefter spridits, och under 2000-talet har vildsvin observerats i samtliga län i södra Sverige.

Vildsvinen ökar explosionsartat Kalmar län vilket är till glädje för en del och till irritation och rädsla för andra. Oavsätt känslomässig hållning till vildsvinen så vet vi att skadorna både i lantbruket, i trädgårdar och i trafiken ökar. Vi vet också, att eftersom vindsvinen inte är revirhävdande, så förflyttar de sig över stora ytor. Eftersom vildsvinen blir mindre skygga så innebär det dessvärre också att de söker sig närmre och närmre bebyggelse.

Storleken på aktivitetsområdena varierar mycket. Ett vuxet vildsvin använder nattetid ett område på ungefär 100 hektar (1 km2). Det totala område som djuret vistas inom är åtskilligt större. Grupper av suggor med kultingar använder upp till ett par tusen hektar stora hemområden. Och det spekuleras nu om att det vid attacken på Sjöslätten rörde sig om just suggor med kultingar.

Marken på Sjöslätten där attacken inträffade ligger på kommunal mark medan den omkringliggande marken ägs av privatpersoner. Oavsett vilket så har kommunen enligt oss kristdemokrater ett ansvar att arbeta för att dess kommuninvånare ska kunna känna sig säkra i sin hemmiljö. Det är oacceptabelt att människor ska behöva känna sig rädda för att gå ut med hunden eller att förskolorna inte ska våga ta med sig barnen ut i skog och mark.

Vi kristdemokrater anser, med risk att låta skämtsam, att det är hög tid att ta hand om svinen. Vi gläds därför över de nya direktiven ifrån länsstyrelsen som tillåter jakt med bildförstärkare och rörlig belysning.

Vi uppskattar också kommunjägarnas snabba reaktion och att de tidigt var ute och genomsökte området. Dock har vi anledning att tro att det krävs mer för att säkra området och förmå vildsvinen att flytta sin daglega. Enligt kontakt med Jägareförbundet i länet krävs det upprepade störningar, helst med lämpliga hundar när det är tillåtet, för att störa dem i sina daglegor till dess att de upplever dessa daglegor som otrygga och därmed söker sig någon annanstans.

Enligt svensk lagstiftning får man dock endast jaga vildsvin med hund under perioden 1 augusti till 31 januari. Hundar som även driver rådjur och hjort kan inte användas förrän 1 oktober. Och Rådjurs- och hjortrena älghundar kan användas från den 21 augusti. Men det finns flera andra saker som också kan göras fram till dess för att göra området säkrare.

Med anledning av detta föreslår vi:
– Att kommunens jägare fortsätter att kontinuerligt besöka området för att på så sätt säkerställa att vildsvinen som tagit daglega på Sjöslätten, skjuts eller avlägsnar sig ifrån området.

– Att kommunens jägare, tillsammans med ägarna eller arrendator till angränsande marker, tillser att man samordnar jakten och har en dialog kring utfodring och användande av åtel i området så att detta sker på ett ändamålsenligt sätt.

– Att kommunfullmäktige ålägger ansvarig enhet/förvaltning att utreda möjligheterna att klippa ner och röja bort vassen mellan Boholmsvägen och Sjöslätten.

– Att kommunens jägare, om behovet kvarstår när det åter är tillåtet att jaga med hund, vid upprepade tillfällen under hösten jagar med hundar (som inte skadar djuren). För att på så sätt säkerställa att vildsvinen som sett Sjöslätten och angränsande marker som ett tryggt ställe att ta daglega på, skjuts eller avlägsnar sig ifrån området.

Annonser

En reaktion på ”KD: Dags att ta hand om svinen

  1. Ping: Till försvar för familjen, traditionerna och människovärdet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s