Dywik på debatt om Lärarlöner

skoldebatten

I torsdags hade jag förmånen att representera partiet i en debatt kring lärarlönerna hos Lärarförbundet. Det var i stort en valbalanserad debatt även om ämnet var aningen snävt för min smak. Jag hade gärna talat lite mer om barnen och lärarnas arbetsmiljö och det renoveringsbehov som finns runtom på våra skolor och förskolor. Jag fick dock chansen att gå in på det lite kort.

Inför debatten hade Lärarförbundet skickat ut en fråga till oss partier som har en företrädare i kommunstyrelsen. Här kommer den och mitt svar.

– Hur tänker du ta ansvar för kommande satsningar på lärarnas löner och investeringar i Kalmars skolor och förskolor?

– För det första. När det gäller lönerna så har vi under lång tid kritiserat förhållningssättet att lönemässigt premiera arbetet med papper och pengar mer än arbete med människor. Det är mycket beklagligt att lönerna har tillåtits släpat efter under en lång tid och dessvärre kommer det ta lång tid att få ordning på detta. Självklart vill vi fortsätta att driva på för att så snart som möjligt komma tillrätta med snedsitsar inom vård, skola och omsorg. Hur mycket genomslag vi får för vår politik beror ju också på vilket stöd vi får från väljarna.

Det är bra att du vidgar frågan till att bli mer än en lönefråga. Vi vet att en god arbetsmiljö är oerhört viktigt för lärandet både för våra barn och för skolans/förskolans personal. Det var därför som vi valde att lägga fokus på just detta område i vår förra budgetreservation.

I årets budgetförslag kritiserade vi hur administrationen tillåtits breda ut sig och ta resurser från det ”operativa arbete” som vi egentligen är satta att utföra. Vi föreslog därför en generell indragning på minst en procent från administration till förmån för den direkt operativa verksamheten. Det här är bara en början, en färdriktning, där vi vill gå vidare steg för steg.

Syftet med denna markering, som inte fick något stöd, är naturligtvis att frigöra medel till kvalitetsförbättringar inom vård, skola och omsorg. Det handlar också om att göra läraryrkena mer attraktiva, förbättra arbetsförhållanden och miljö, ställa människan i centrum före pappersexercisen och att genomföra välbehövliga investeringar. Här lyfte vi särskilt fram behovet av att prioritera förskole- och skolbyggnationerna i Tvärskog, Hagby och Halltorp i budgeten. Vi tycker att det är under all kritik att dessa orters behov har ignorerats så länge som de har gjorts.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s