Äntligen blir renoveringarna av Kalmar Slott av!

cropped-slottet3.jpg

Jag brukar ofta uppröras över hur man skövlar historiska miljöer, river gamla vackra hus, förstör gröna ytor(statsparken och den planerade byggnationen vid Vallen) och mer eller mindre spottar på vårt materiella och immateriella kulturarv. Men en satsning som den som ska göras på slottet nu har jag svårt att uppröras över.

Att värna Sveriges kulturarv handlar inte om att försumma och förvägra en byggnad de renoveringar och investeringar som den så väl behöver. Förvaltarskap handlar inte om att bevara status quo, hade våra förfäder agerat på ett sådant sätt så hade det endast stått ett ensamt torn där idag.

Tack och lov visste våra förfäder bättre. De förstod att förvaltandet av vår svenska kultur inte bara handlade om att bevara och föra vidare, utan också om att med respekt för det gamla, försköna och förbättra så att de en gång kunde lämna efter sig något som var såväl vackert som funktionsdugligt. Tack och väl har man med respekt för det gamla ständigt utvecklat slottet, och renoverat det för att det åter ska få sin forna glans (ja historiskt sätt finns det vissa mer radikala ingrepp). Att det ska finnas ett tillagningskök i slottet, likt det historiskt sett alltid har funnits, är en självklarhet i denna strävan.

Jag har följt planeringen och förberedelserna för detta ärende liksom de satsningar som gjort tidigare med installeringen av hissen, breddningen av ”förborgen och framlyftandet av den gamla fasadutsmyckningen. Att riksantikvarieämbetet och Statens fastighetsverk (som är experter på att vårda och förvalta denna typ av byggnader) har varit med i planeringen hela vägen och ställer sig positiv till renoveringen, gör att jag kan känna mig trygg i att förslaget är klokt och genomtänkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s