Angående valkretsindelningen för landstingsvalet 2014

Under morgonen behandlade Kalmar kommun frågan om yttrande kring valkretsindelningen vid 2014 års landstingsval. Dessvärre hade kommunledningen beslutat att enbart lyfta frågan i KS-AU, där Kristdemokraterna enbart har en insynsplats, så vi hade ingen möjlighet att yttra oss i frågan där.

Men hade vi haft möjligheten så hade vi liksom övriga partier i Nya Alliansen (FP, M och KD) föreslagit en minskning till två valkretsar.

I Kap 4 av vallagen anges att en valkrets bör utformas så att den kan beräknas få minst åtta fasta valkretsmandat. I dagsläget har Öland endast sex fasta mandat vilket innebär att väljarnas vilja inte alltid faller ut korrekt, trots utjämningsmandat. För att det ska kunna finnas en tillit till vårt demokratiska styrelseskick så är det mycket viktigt att varje persons röst räknas – en ny indelning med två valkretsar skulle på ett bättre sätt spegla väljarnas vilja.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s