Genusdebatten har blivit en fix idé

Jag har diskuterat genus här idag. Vissa ondgör sig över att vissa cycklar är rosa och lila och har hjärtan och andra är blå blå med bilar och fotbollar på. Jag ser inte problemet. Förutom att ”damcyklarna är betydligt mer ”användarvänliga” framförallt för oss killar så är det inte ett uttryck för någon könsmaktsordning eller unkna könsroller – utan av en fri marknad som styrs av tillgång och efterfråga.

Punky´s rosa barncyckel ifrån Eurotoys. En fin present - eller skadligt för din dotter?

Punky´s rosa barncyckel ifrån Eurotoys. En fin present – eller skadligt för din dotter?

Enligt min erfarenhet, efter att ha jobbat på åtskilliga förskolor och skolor både inne i Kalmar och i Nybro och ute på landet, så finns det ganska många killar som gillar blommor och hjärtan och tjejer som gillar fotboll och bilar. Jag tror att vi vuxna problematiserar det här allt för mycket – låt oss konstatera att alla barn är unika och sen agera därefter.

Gillar tjejerna rosa och killarna blått, inga problem. Gillar tjejerna fotboll och killarna att pärla och pyssla, inga problem det heller. Själv lekte jag både med My little ponny och Winchester-gevär när jag var liten (jag undrar vad mina föräldrar sa om det?). Jag är rädd att den viktig diskussionen om jämställdhet mellan könen med fokus på att en persons kön inte ska hålla tillbaka någon och att denne ska kunna välja fritt hur den ska leva sitt liv har spårat ur. Numera verkar det ha blivit något av en fix idé bland oss vuxna att vi måste leta efter ”könsstrukturella” problem i allt vi gör här i livet, allt ifrån de hemska sandlådorna (som befäster könsstrukturerna) och färgen på barns kläder och leksaker till ”könsstereotypa aktiviteter” som pingis och biljard som måste bort ifrån våra fritidsgårdar (Jodå, det hävdar majoriteten i Kalmar).

Skulle föräldrarna lyssna på sina barn/ungdomar och ge dem värme och tydliga ramar, hälften så mycket som de oroar sig för att lilla Anna blir ”förstörd” om hon får en rosa cyckel, så skulle vi slippa många av de problem med kriminalitet, fylla och självskadebetende som vi ser bland många unga idag.

Annonser

En reaktion på ”Genusdebatten har blivit en fix idé

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s