(S) lägger rätten till heltid läggs på is

I november 2011 beslutades i kommunfullmäktige att införa Rätten till heltid. I detta beslut ingick också att kostnaden för detta införande skulle ske inom befintlig budgetram. Den nuvarande ekonomiska situationen har med tydlighet visat sig att det är en omöjlig ekvation att ålägga omsorgsverksamheten med fler och fler kostnadsdrivande uppgifter/reformer utan att också skicka med en ”pengapåse” för att täcka dessa kostnadsökningar.

Vi kristdemokrater beklagar detta djupt, då vi är övertygade om att rätten till heltid är en viktig trygghetsreform för alla våra duktiga medarbetare, som sliter hårt på deltider för att ge våra äldre en trygg och värdig tillvaro. Den trygghet som möjligheten till heltid utgör borde därför prioriteras högt.

Nyligen har Kalmars socialistiska majoriteten beslutat att lägga införandet av Rätten till heltid på is. Förvisso korrekt eftersom kostnaderna skenar. Men mycket lustigt på grund av hur ärendet har hanterats.

I dagsläget har Kalmar kommun genomfört rätten till heltid för ca 1/3 av personalen, och har nu insett att det faktiskt kostar pengar när flera personer går upp i tid(!). Att utreda detta innan införande borde i rimlighetens namn gjorts och underlaget borde ha funnits innan man påbörjat införandet för att detta skulle ske på ett bra sätt.

I dagens interpellationsdebatt kring detta fick vi även höra hur man, utan omsvep, förklarade att det som tidigare var ett löfte, nu enbart var en viljeinriktning. Jag skulle, som en ledamot uttryckte det, inte bli förvåna om vi kommer att få se ett återanvändande av deras tidigare vallöfte både vid valet 2014 och 2018.

Jag förutsätter nu att man ifrån majoritetens sida kommer att presentera en plan för hur ett framtida införande skall gå till och när detta skall ske. Vi ser också att övertiden ökar markant varför vi vill att förvaltningen ser över organisationens strukturer inkl. ledningsstrukturen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s