Prioritera mindre barngrupper i förskolan

Innan midsommar antogs en motion i nämnderna med syfte att utöka tiden på förskolan för sk. 15-timmarsbarn.

Vi beklagar besluten som tycks utgå ifrån att tiden med föräldrarna skulle hämma barnens utveckling och att endast utbildade experter kan garantera barnen en god utveckling. Vi köper inte en sån verklighetsbeskrivning. Förskolan är ett viktigt komplement för att familjepusslet ska fungera för de som arbetar eller studerar. Men huvudansvaret för barnen är föräldrarnas. Pedagoger kan ge dem ett värdefullt stöd i sitt föräldraskap och främja barnens utveckling. Men aldrig, oavsett hur välutbildade de än må vara, ersätta föräldrarna.

Vi Kristdemokrater anser istället att vi bör sträva efter att höja kvalitetén inom barnomsorgen genom att minska barngrupperna i förskolan, inte till att göra dem större, genom att låta barn vars föräldrar ändå är hemma vara i förskolan på heltid.

Allt för ofta hörs det uppgivet ifrån personal att de har svårt att hinna ge varje barn så mycket tid som de behöver, att den pedagogiska verksamheten påverkas i den grad att det allt mer handlar om barnpassning. Denna utveckling som vi måste sätta stopp för!

När man lämnar sina barn på förskolan så ska man veta att ens barn får en god omsorg, i bra lokaler med en god pedagogisk verksamhet. Det tror vi är en viktig satsning för att göra Kalmar till en attraktiv familjekommun.

Christopher Dywik
Gruppledare (KD) Kalmar

Fredrik Sjömar
Vice DO (KDU) Kalmar län

(Publicerad i Barometern 2013-07-09)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s