Flyktingmottagande i fokus på dagens KF

Debatt om kommunens flyktingmottagande på kommunfullmäktige idag. Blev inte helt förvånande hårt åtsatt och pajkastningen och beskyllningar om det ena och det andra haglade när jag yrkade återemiss på årendet för att det skulle kompletteras med de delar som fattades.

Aldrig roligt när somliga inte kan hålla sig till sakfrågan. Men vi har engagerat oss politiskt för att vi vill förändra och åstakomma faktiska förbättringar.

Under de senast 5 åren har vi bara lyckats uppfylla vår mottagandekvot 1 enda gång. För oss är inte det mest solidariska att fortsätta i samma hjulspår, att lova men inte leverera. För oss är det mest solidariska att finna en väg för hur vi i större utsträckning och på ett bättre sätt ska kunna hjälpa våra medmänniskor till ett bättre och meningsfullt liv.

Ett humant och ansvarfullt mottagande av flyktingar förutsätter en god planering med resurser och rätt kompetens, inte bara goda intentioner och förhoppningar om att det ska lösa sig…

Här följer den punkter som vi ville att underlaget skulle kompletteras med, för att sedan tas upp igen:

– Underlaget ska innehålla en närmare redovisning av hur vi löser bristen på adekvat boende.

– Underlaget ska innehålla en närmare redovisning av på vilket sätt vi kommer tillgodose den bostadsmäsiga och utbildningmässiga situationen för de ensamkommande barnen och ungdomarna.

– Underlaget ska innehålla ekonomiska kalkyler för hur situationen kommer se ut efter att etableringstiden på 2 år har gått ut.

– Underlaget ska innehålla yttranden ifrån berörda enheter med uppskattningar om hur förändringen kommer att påverka deras verksamhet.

– Underlaget ska innehålla hur vi ska ordna svenskutbildning i rimlig tid med god kvalité, hur vi samarbetar med landstinget för att de nyanlända får tillgång till vård, hur integrationsprocessen (med tex samhällsorientering) ska fungera på ett bra sätt samt hur barnomsorgen ska kunna matcha den nya volymen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s