Enkel fråga om integrationsarbetet i Kalmar

Inför dagens kommunfullmäktige hade jag skickat in en så kallad ”Enkel fråga” till kommunalrådet Annette Lingmerth om integrationsarbetet i Kalmar kommun. Tyvärr har jag inte fått något svar på frågan här idag, varken skriftligen (vilket är brukligt) eller muntligt eftersom Annette inte var på plats på kommunfullmäktige här idag. Men jag ser fram emot att få detta svar så snabbt som möjligt inför nästa kommunfullmäktige – för det är en oerhört viktig fråg att ta tag i.

Låt oss vända på varje sten

Fattigdom, krig och förföljelse är en verklighet för en stor del av världens befolkning. Över 40 miljoner människor befinner sig på flykt undan krig, konflikter, våld, övergrepp och förföljelse. För oss Kristdemokrater är det en självklarhet att vi ska hjälpa våra medmänniskor när de lider nöd. För oss räcker inte fina ord, för oss är det inte ”tanken som räknas”, utan vad vi faktiskt gör.

I stor grad handlar det om att hjälpa till på plats i konflikthärdar, men också att hjälpa de som tvingas fly. Vår möjlighet att ha ett generöst flyktingmottagande även i framtiden, är beroende av på vilket sätt vi tar hand om de som redan har kommit hit. I ett samhälle där integrationen inte fungerar riskerar invandringen att bli något som förstör samhällsgemenskapen och skapar en vi- och-dom mentalitet. I Sverige har inte integrationen av nyanlända fungerat fullt ut, vilket riskerar att skapa en ond spiral i samhället där invandringen i hög grad associeras med problem. Så får det inte bli i Kalmar!

Ett humant och ansvarfullt mottagande av flyktingar förutsätter goda förberedelser med god planering med resurser och rätt kompetens, inte bara goda intentioner och förhoppningar om att det ska lösa sig. Kommunens ansvar upphör inte heller vid att förmedla boende. Kommunen har också ett övergripande ansvar att själva integrationsprocessen fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Med anledning av det vill jag ställa följande fråga:

– Är majoriteten beredd att vända på varje sten och utvärdera de offentliga och ideella integrationspolitiska projekten och verksamheterna som finns i kommunen, för att kunna uppnå en bättre samordning och effektivare integrationsprocess?

Christopher Dywik
Gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s