Kommentar till Hägglunds förslag för en bättre migrations- och integrationspolitik

Det är välkomnande att Hägglund äntligen tar bladet från munnen i den här viktiga ödesfråga. Debatten har allt för länge stått mellan två extrema förhållningssätt: Stängda gränser eller fri invandring. Vi står för en tredje linje – en kontrollerad och human migrationspolitik.

KD har alltid värnat om asylrätten och har alltid stått för en generös flyktingpolitik. Till skillnad från SD är vårt mål inte att stoppa invandringen, utan att klara av den. Hantera den på ett människovärdigt sätt och det är de som vi gör nu.

1. Lägre bidrag och ett nytt etableringsavdrag.
– Grundtanken är helt rätt. Det är viktigt att det finns incitament att det ska löna sig att arbeta. Men att skilja ut en specifik grupp på det sättet och ge dem speciella förmåner riskerar leda till etniska motsättningar. Därför är det viktigt att förslaget breddas till att även omfatta andra grupper som är nya på arbetsmarknaden (t.ex. ungdomar under 25), och kompletteras med andra reformer för att stärka människors chans till arbete (t.ex. Lägga ner arbetsförmedlingen och etablera ett helt nytt system).

2. Tillfälliga uppehållstillstånd de tre första åren.
– Ett mycket välkommet förslag. Sverige har blivit ett väldigt favoriserat land i Europa på grund av det permanenta uppehållstillståndet. Samtidigt har andra länder kunnat ducka från ansvaret. Vi hoppas detta kan främja en mer jämn fördelning när det handlar om att ta emot flyktingar.

3. Säkra länder.
– Ett allvarligt hinder för snabb integration är de långa väntetiderna hos Migrationsverket. En stor del av de som under fjolåret och året där innan kom till Kalmarregionen var enligt uppgift ifrån s.k. säkra länder där inget egentligen asylskäl förelåg. Snabbehandla dessa ansökningar och verkställ utvisningar för att inte dränera resurser ifrån flyktingarna. Kan Asylprocessen kortas ned så kan vi bespara många vådan av en lång ovisshet och ge språkundervisning och samhällsorientering så snabbt som möjligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s