God Jul i en orolig tid

dywik-julbildSnart är Julen här med ljus, sånger, mat, gemenskap och Kalle Anka. Vi firar att Jesus föddes, men också att vi har varandra. Men i år är det svårt slappna av och njuta. Vi har länge varit förskonade ifrån de värsta hemskheterna i världen. Men höstens händelser, med en enorm flyktingvåg och de fruktansvärda terrordåden i Paris gör det omöjligt att blunda inför att en ny verklighet är här.

I mellanöstern pågår ett folkmord. I Irak och Syrien har största delen av den kristna befolkningen mördats eller tvingats på flykt på grund av terrordåd, mord, våldtäkter och systematiska förföljelser. Valet som Islamiska staten(IS) ger alla som inte delar deras definition av salafistisk sunniislam, är att att betala en skyhög straffskatt, konversion, halshuggning eller att flykt.

I Sverige har hatbrotten mot kristna ökat med 76 % sedan 2013. Kyrkor vandaliseras, butiker och hem tillhörande kristna märks. Sverige är ett av de länder som per capita har flest medborgare som krigar för IS.

Det är inte konstigt att många känner oro för framtiden. Vi står inför ett vägskäl kring vilka värderingar som ska prägla vårt samhälle. Reaktionen hos allt för många är att vända sig mot flyktingarna. Men ska vi vinna värderingskampen så görs det inte genom att agera med hat och hot gentemot de som tvingats fly, men inte heller genom att täcka över korsen i våra kyrkor. Ställ upp som flyktingfadder, visa solidaritet och vänlighet och hjälp dem förstå Sverige, vår kultur och våra värderingar! Och gå mer i kyrkan, den som känner sin egen kultur står tryggare i mötet med andra. Nu under julen, med dess mysiga stämning är det ett perfekt tillfälle att börja.

God Jul!

(Publicerat som en Julkolumn i Karlslunda-Mortorps Julhälsning)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s