Nej, vi bör inte ge romerna en särskild plats

I samband med tisdagens KS-sammanträde hade ett medborgarförslag om romernas situation lämnats in. Förslaget är vällovligt, framförallt nu när vintern närmar sig. Vi har ett medmänskligt ansvar att hjälpa våra medmänniskor.

Hur vällovligt hans förslag än är så är hans förslag dock ingen bra lösning. Särlösningar för romerna har inte historiskt visat sig hjälpa dem, tvärtom. Den ”tillfälliga” campingen på parkeringen vid gamla Salve har varit långt ifrån problemfri. Förutom eldfaran så har det förekommit både sexuella övergrepp, småflickor som går förbi har blivit jagade och ridande har fått utstå stenkastning. Stulna husvagnar har påträffats och det har rapporterats om utpressning och beskyddarverksamhet. Det var inte en hållbar situation. Inte heller att den har hjälpt tiggarna ur sin utsatta situation.

Givetvis kan man hjälpa kortsiktigt genom att ge mat eller varm dryck och de generella stöden till hemlösa bör givetvis kunna omfatta även romerna.

Men om man verkligen vill hjälpa de som tigger ur utanförskapet. Så görs inte det genom småskrammel i en kopp i Sverige eller genom att understödja de som utnyttjar sina landsmän såsom det gjordes på Kalmar dämme. Utan genom att skänka pengar till de hjälporganisationer och kyrkor i Sverige och Rumänien som hjälper tiggarna att själva lyfta sig ur sin situation – genom att ge dem utbildning och ett riktigt jobb. Hjärta till hjärta, Hoppets stjärna, Liv och ljus är några av dessa organisationer som jobbar långsiktigt i Rumänien för att lyfta romerna ur sin utsatta situation.

”Ge en man en fisk och han äter sig mätt för stunden. Lär honom att fiska och han blir mätt för livet”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s