Rösta för En levande kyrka – fri från partipolitik

Imorgon söndag går Svenska kyrkan till val. Det är ett viktigt val. Ett val som inte handlar om höger eller vänster utan om huruvida Svenska kyrkan ska vara en kristen kyrka med Jesus i centrum eller ett politiskt slagfält.

En levande kyrka värnar sitt arv

Kyrkan är genom sin nästan tusenåriga närvaro i Sverige bärare av en av de absolut viktigaste delarna av Sveriges kulturarv. Ett arv som det åligger oss att skydda och bevara för kommande generationer. Det gäller såväl våra anrika kyrkor som det kristna kärleksbudskapet.

En levande kyrka förnyar med respekt

Ska det vara möjligt är behovet av förnyelse oundviklig, inte minst för att vara relevant för ungdomar och barnfamiljer. Kyrkan måste våga ta plats i det offentliga rummet. Synas mer ute i samhället både med gudstjänster och musik ute bland folk – framförallt bli bättre på att vara attraktiv för ungdomar. Den kristna enheten måste också stärkas genom ett aktivt samarbete mellan olika kyrkor.

Förnyelsen är oundviklig, men den förutsätter såväl respekt för den kristna tron som självförtroende att stå emot politiska trender eller ängsliga infall som att täcka över kors för att inte ”kränka” eller ”provocera” icke-kristna.

En levande kyrka står upp mot förföljelse av kristna

Det är hög tid att Svenska kyrkan återfår sitt självförtroende och sluta skämmas över sin historia såväl som sitt budskap. Det pågår ett folkmord av kristna. I Irak och Syrien har största delen av den kristna befolkningen mördats eller tvingats på flykt på grund av terrordåd, mord, våldtäkter och systematiska förföljelser. Valet som Islamiska staten(IS) ger alla som inte delar deras definition av salafistisk sunniislam, är att betala en skyhög straffskatt, konversion, halshuggning eller flykt.

I Sverige har hatbrotten mot kristna ökat med 76 % sedan 2013. Kyrkor vandaliseras, butiker och hem tillhörande kristna märks. Sverige är ett av de länder som per capita har flest medborgare som krigar för IS. Svenska kyrkan borde som Sveriges största samfund vara den främsta påtryckaren för att stoppa förföljelsen av våra kristna systrar och bröder.

Det är inte konstigt att många känner oro för framtiden. Vi står inför ett vägskäl kring vilka värderingar som ska prägla vårt samhälle. Kyrkans utveckling är en viktig del i detta. Glöm inte rösta.

Christopher Dywik
Kandidat för den fristående nomineringsgruppen Kristdemokrater För en levande kyrka
Kyrkomötet – Nr 8
Stiftsfullmäktige – Nr 1

För er boende i Södermöre Pastorat så kandiderar jag även till Kyrkofullmäktige
för nomineringsgruppen Politiskt fria i Södermöre pastorat. Ni hittar mig på plats Nr 15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s